24.07.2024.
HomeNovostiItalijanski premijer podnio ostavku, zemlja tone u politička previranja

Italijanski premijer podnio ostavku, zemlja tone u politička previranja

Talijanski premijer Mario Draghi predao je u četvrtak ostavku predsjedniku Sergiu Mattarelli nakon što se njegova vlada jedinstva raspala, što je zemlju gurnulo u politička previranja i pogodilo finansijska tržišta.

Mattarellin ured rekao je u priopćenju da je šef države “primio na znanje” ostavku i zatražio od Draghija da ostane na dužnosti privremenog dužnosnika.

U priopćenju se ne navodi što će Mattarella sljedeće učiniti. Politički izvori rekli su ranije ove sedmice da će on vjerovatno raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore u oktobru.

Mattarella se planira sastati s predsjednicima oba doma parlamenta u četvrtak poslijepodne.

Talijanska koalicija raspala se u srijedu kada su tri Draghijeva glavna partnera odbacila glasanje o povjerenju koje je sazvao kako bi pokušao prekinuti podjele i obnoviti svoj razdorni savez.

Politička kriza dovela je do višemjesečne stabilnosti u Italiji, tokom kojih je cijenjeni bivši bankar Draghi pomogao u oblikovanju oštrog odgovora Evrope na rusku invaziju na Ukrajinu i ojačao položaj zemlje na finansijskim tržištima.

Talijanske obveznice i dionice oštro su se rasprodale u četvrtak baš dok su se tržišta pripremala za prvo povećanje kamatnih stopa od Evropske centralne banke od 2011. godine.

U ranom trgovanju, referentni prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice skočili su preko 20 baznih bodova na najviši nivo u više od tri sedmice, a talijanske dionice ostvarile su pad od 1,8%.

“To je veliki udarac za sposobnost Italije da provede politike i reforme u kratkom roku”, rekao je Lorenzo Codogno, voditelj LC Macro Advisers i bivši visoki dužnosnik talijanskog ministarstva finansija. “Bit će kašnjenja i smetnji s prijevremenim izborima, a najvjerojatnije neće biti budžeta do kraja godine.”

LOMOVI KOALICIJE

Draghi je već podnio ostavku prošle sedmice nakon što ga jedan od njegovih partnera, populistički Pokret 5 zvjezdica, nije podržao prilikom glasanja o povjerenju mjerama koje se bore s visokim troškovima života.

Mattarella je odbio ostavku i rekao mu da ide pred parlament kako bi vidio može li održati široku koaliciju do planiranog kraja zakonodavnog tijela početkom 2023.

U govoru u Senatu, Draghi je pozvao na jedinstvo i iznio niz pitanja s kojima se Italija suočava, od rata u Ukrajini do socijalne nejednakosti i rasta cijena.

No, 5-zvjezdica su ponovno odlučili da ga neće podržati, rekavši da se nije pozabavio njihovim ključnim problemima.

Osim toga, desničarske stranke Forza Italia i Liga odlučile su izbjeći glasanje, rekavši da žele obavezu da je Draghi voljan formirati novu administraciju bez 5 zvjezdica i sa svježim političkim prioritetima.

Ankete pokazuju da bi konzervativni blok, koji uključuje ekstremno desnu stranku Braća Italije, vjerovatno pobijedio na izborima.

VOA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti