22.07.2024.
HomeNovostiKomšić tvrdi da je Schmidt požurio s izmjenama jer se očekuje nova...

Komšić tvrdi da je Schmidt požurio s izmjenama jer se očekuje nova presuda iz Strazbura

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić navodi kako razlog “žurbe Christiana Schmidta i HDZ-a BiH” da se donesu izmjene Izbornog zakona leži u iščekivanju novih presuda Suda za ljudska prava u Strazburu.

“Christian Schmidt i HDZ BiH svjesni su toga da će Evropski sud za ljudska prava prihvatiti apelaciju Zlatana Begića koju je uputio u Strazburg, a odnosi se na nejednaku vrijednost glasa i konstitutivnost kao i toga da bi Ustavni sud BiH također mogao prihvatiti moju apelaciju kada je riječ o proglašavanju neustavnim odredbi koje se tiču vitalnog interesa, a na kojeg se ne mogu pozivati oni koji ne pripadaju konstitutivnim narodima”, rekao je Komšić.

On naglašava i to da je iz Evrope već jednom stigla jasna poruka da se Hrvatska ne smije miješati u unutrašnja pitanja BiH, ali da to Schmidt zanemaruje.

“Evropski sud za ljudska prava nedavno je odbio miješanje Republike Hrvatske u apelaciju Zlatana Begića. Time je najveća pravna instanca u Evropi doslovno poručila da se Hrvatska ne može miješati u unutarnja pitanja BiH, s čime se Schmidt gazeći međunarodno pravo, očito ne slaže. Tu je i apelacija Slavena Kovačevića koja je također jako važna i odluka po njoj proizvodi značajne pravne posljedice. Zato u panici pokušavaju da nametnu izmjene izbornog zakona i Ustava koje će BIH odvesti u dalje podjele. Njima je savršeno jasno da su pravo i istina na strani jednakosti svih građana, i zato ne smiju da čekaju te odluke. Sva žurba koja je obuzela Schmidta i HDZ BiH leži u tome”, napisao je Komšić.

On insistira na tome da Schmidt i HDZ pokušavaju preduhitriti odluke evropskog suda.

“Pokušava se nametnuti rješenje nakon kojeg ne bi bilo povratka nazad jer bi tad bilo apsolutno nemoguće implementirati presude iz Strazbura kao ni presude Ustavnog suda BiH, a naročito one iz Strazbura koje idu u korist ideje građanske države. Ta ideja se nastoji dotući doslovno u sudijskoj nadoknadi”, zaključuje Komšić, a prenosi Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti