14.07.2024.
HomeNovostiIma li logičnog odgovora: Zašto su građani Orašja, po povratku iz Njemačke,...

Ima li logičnog odgovora: Zašto su građani Orašja, po povratku iz Njemačke, dovezeni u karantin u Hotelu Tuzla?

Karantin hotela “Tuzla“ u Tuzli jutros je smješteno 30 građana Orašja koji su se vratili iz Njemačke.

U karantinu će provesti 28 dana u skladu sa naredvama kriznih štabova Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, riječi su direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK dr. Maide Mulić.

– Svi građani su u dobrom zdravstvenom stanju i bit će pod nadzorom epidemiologa Kriznog štaba Ministarstva zdravlja TK. dodala je Mulić.

Više informacija bit će poznato nakon današnje konferencije za novinare Kriznog štaba TK, koja je najavljena za 13 sati.

U karantinu hotela “Tuzla“ trenutno se nalazi 102 naša građanina koji su u vrijeme pandemije koronavirusa boravili u Njemačkoj i Francuskoj.

Podsjetimo, u Hotelu Tuzla već se nalaze studenti, za koje još nije saopćeno – kojih univerziteta, koji su radili sezonski u Njemačkoj, kao i povratnici iz Francuske. Tačnije, u karantinu u hotelu “Tuzla“ trenutno se nalaze 102 bh. građanina koji su u vrijeme pandemije koronavirusa boravili u Njemačkoj i Francuskoj.

Studenti koji su boravili u Njemačkoj napravili su incident jer su izašli iz svojih soba i “družili se” po hodnicima Hotela, zbog čega je intervenirala i policija.

Naime, preksinoć oko 22 sata Policijska stanica Istok PU Tuzla dobila je dojavu da je došlo do incidenta u karantinu u sklopu hotela “Tuzla”. Neodgovorni studenti obili su brave na vratima u sobama gdje su bili pojedinačno smješteni te su na hodniku dernečili, otključavši pri tome još nekoliko soba.

– Policijski službenici koji su sinoć bili na osiguranju hotela, čuli su u 22 sata buku koja je dopirala iz dijela u kojem su smještene osobe u karantinu. Nakon toga su obavijestili Policijsku stanicu Istok, a nakon što su obukli zaštitna odijela, ušli su u objekt u kojem su evidentirali određeni broj osoba koje su kršile mjere izolacije, jer su ih zatekli u sobama ili u hodniku u druženju – ističe Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

U karantinu hotela “Tuzla”, podsjećanja radi, smješteni su studenti koji su radili u Njemačkoj te nekoliko osoba iz Francuske. Umjesto da budu smješteni u šatore na graničnim prijelazima, prema riječima Zorana Jovanovića, direktora Kantonalne uprave civilne zaštite, osiguran im je najbolji karantin u BiH.

– Studenti su napravili incident, odvalili su nekoliko vrata, a nekoliko su otključali te su izašli iz soba. Ovim činom su prekršili uvjete karantina i naredbe o socijalnoj distanci. Na ovaj način su počinili krivično djelo u skladu s članovima 225. i 226. Krivičnog zakona FBiH – ističe Jovanović.

Osobe koje su smještene u karantinu hotela “Tuzla”, negodovale su zbog smještaja, ali Jovanović ističe kako imaju tri obroka dnevno i da je bolje da budu u sobama nego pod šatorima. No, očito da je boravak u sobama nekima od njih dosadio te su se odlučili da prekrše mjere.

– Oni moraju biti odgovorni. Ukoliko bi jedan od njih izašao pozitivan na koronavirus, imali bi pravu katastrofu u TK – kaže Jovanović.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti