27.05.2024.
HomeNovostiHoće li politika zagospodariti MUP-om Tuzlanskog kantona?

Hoće li politika zagospodariti MUP-om Tuzlanskog kantona?

Izmjene i dopune Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, kao jedna od tačaka dnevnog reda, trebale su se naći na sutrašnjoj sjednici Vlade ovog kantona. Određene izmjene direktno bi omogućile uplitanje politike u rad Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova ovog kantona, što je nedopustivo i suprotno stavovima OHR-a i Američke ambasade. Nakon što je Federalna televizija počela raditi ovu priču, ova tačka je u poslijepodnevnim satima povučena sa sutrašnje sjednice.

Iako je direktor Uprave policije MUP-a TK-a Dževad Korman u januaru ove godine od Vlade TK-a dobio odličnu ocjenu za rad u prošloj godini, što je rezultat povoljnog stanja sigurnosti na ovom području, Skupština TK-a na jednoj od proteklih sjednica nije usvojila ovu informaciju, što bi mogao biti uvod u njegovu smjenu. Ni Vlada ni Skupština nisu upoznale direktora Uprave policije zašto je to tako.

“Stanje sigurnosti u 2017. ocijenjeno je kao zadovoljavajuće i ono je takvo bilo i u 2018. godini. Stanje sigurnosti je bolje nego svih prethodnih godina”, navodi Korman.

Ministar unutrašnjih poslova TK-a Sulejman Brkić (SDBiH) ističa kako je Informacija o stanju sigurnosti, od svih izvještaja i informacija na Skupštini 18. oktobra, ocijenjena kao najgora.

Određene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, dodavanjem određenih riječi i članova u postojeći Zakon, omogućile bi direktan utjecaj politike i vladajućih struktura na izbor i imenovanje direktora Uprave policije. Tako bi, u slučaju privremene spriječenosti, direktora mijenjao policijski službenik, koji u skladu sa zakonom ispunjava uslove za policijskog komesara kojeg odredi Vlada”, objašnjava Brkić.

Izmjene postojećeg zakona neće podržati ni klubovi pojedinih stranaka u Skupštini TK-a ako se kao ovakav nađe u skupštinskoj proceduri.

“Ovdje bi bilo mimo i volje i pravila i OHR-a i Ambasade SAD-a. Smatram zaista da to ovom kantonu nije potrebno i da politika treba dobro razmisliti”, kaže Senad Alić, predsjednik Kluba PDA u Skupštini TK-a.

Tako je, naprimjer, članu 48 postojećeg Zakona dodat novi stav kojim Vlada na prijedlog ministra može donijeti rješenje o suspenziji direktora Uprave policije, a u pojedinim članovima riječ ‘saglasnost’ je zamijenjena riječju ‘mišljenje’.

“Svaka riječ koja bi dovela u pitanje ovisnost o bilo kojoj stranci ili o bilo kome – neće dobiti podršku”, poručuje Selim Bešlagić, zastupnik NS-a u Skupštini TK-a

Predsjednik Kluba DF-a Mahir Mešalić naglašava kako zakon nisu dobili službenim putem, ali ako dođe u tom vidu – neće biti podržan.

Nakon što su uvidjeli da je zaista tako, Klub DF-a se, isto kao i u KS-u, založio da izmjene i dopune Zakona budu skinute s dnevnog reda sutrašnje sjednice Vlade i vrate u okvire u kojima nema politizacije. Klub SDA nema stav o izmjenama Zakona.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti