17.06.2024.
HomeNovostiFrancuski nobelovac tvrdi: Koronavirus razvijen u laboratoriju u Vuhanu

Francuski nobelovac tvrdi: Koronavirus razvijen u laboratoriju u Vuhanu

Kontroverzni francuski virolog Lik Montanjije (Luc Montagnier), koji je osvojio Nobelovu nagradu za otkriće HIV-a 2008. godine, izjavio je da novi koronavirus nije prirodnog porijekla te je razvijen u laboratoriju u kineskom gradu Vuhanu, epicentru epidemije.

Montanjije je izazvao jake reakcije u francuskoj naučnoj zajednici tvrdnjama da je to virus umjetnog porijekla i da je on je djelo molekularnih biologa. Njegove je riječi prenio zdravstveni časopis “Pourquoi Docteur”, uz tvrdnje da laboratorijsko porijeklo dokazuje prisustvo elemenata HIV-a, pa čak i malarije u genomu novog virusa.

Valja reći da su naučnici uočili i objavili sve o vezama novog koronavirusa s virusom HIV-a čim je sekvencioniran genom Covid-19. Još prije dva mjeseca su objavljeni prvi naučni radovi u kojima se objašnjava zašto te sličnosti nemaju ili ne moraju imati nikakve veze s mogućim laboratorijskim porijeklom virusa.

Tako je 14. februara grupa kineskih naučnika objavila rad u kojem je jasno demantirala mogućnost da je dio virusa HIV-a „ugrađen“ u Covid-19, objasnivši da se iste sekvence genetskog niza, ali u slijedovima koji se razlikuju od onih kod HIV-a (kao što se razlikuju i kod Covida-19), nalaze i u tri slična virusa ranije izolirana kod šišmiša (iz dvije provincije, jedan 2018., drugih izoliran 2013.).

Ali, priznaju naučnici, i dalje nema odgovora na pitanje kako su se oni tamo našli, jer je “neznatna” mogućnost da virusi u prirodi razmijene genetske materijale, kao što se dogodilo kod SARS-a s mutacijom u cibetkama ili li MERS-a i mutacijom u devama.

Montanjije je, pak, nakon istupa u naučnom časopisu, svoje tvrdnje izrekao i za televiziju CNews, rekavši kao je siguran da se novi tip koronavirusa nije pojavio prirodnim putem, već da je u pitanju proizvod iza kojeg stoje stručni ljudi. Čak je špekulirao da su kineski naučnici možda pokušali pronaći vakcinu protiv HIV-a.

Nedvojbeno je da su Kinezi u vuhanskom laboratoriju i godinama ranije manipulirali koronavirusima i istraživali njihovo djelovanje na ljudski organizam, a isto je tako činjenica da je američka diplomatija tražila da se ta istraživanja zbog rizika da virus „pobjegne“ iz slabo kontroliranog laboratorija zaustave još 2015. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti