Dok Milanović lupeta i vrijeđa, Plenković najavljuje: Imamo dovoljno vakcina za Hrvatsku i Bosnu i Heregovinu

0

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovno je u srijedu istaknuo važnost vakcinacije protiv korona virusa, te poručio da vakcina ima dovoljno.

“Cjepiva ima u izobilju, Evropska komisija je za 2022. i 2023. samo od Pfizera naručila 1,8 milijardi doza cjepiva”, rekao je Plenković dodavši da će Hrvatska u ovoj godini dobiti gotovo osam miliona doza.

Ustvrdio je da ima dovoljno vakcina da se s dvije doze mogu vakcinisati svi u Hrvatskoj i Bosni i Heregovini, prenijela je Hina.

“Sad smo u situaciji da je ritam cijepljenja prvom dozom oko pet tisuća doza na dan, za 150 godina nećemo potrošiti to cjepivo, pa ćemo ga zato naručiti za dogodine. Višak cjepiva ćemo, ako ne bude dovoljno kandidata, morati donirati nekome, sa zadovoljstvom našim prijateljima u Bosni i Hercegovini, i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima koji se sada u Hrvatskoj mogu cijepiti besplatno“, rekao je Plenković.

‘Štiteći njih, štitimo i sebe’

„Ako netko dođe u Makarsku, bio Bošnjak, Srbin ili Hrvat, može se besplatno cijepiti jer imamo dovoljno količina, a štiteći njih, štitimo i sebe. Višak ćemo donirati i drugim zemljama, kao naprimjer Africi”.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je Al Jazeeri da bi državljani Bosne i Hercegovine prije kretanja za Hrvatsku trebali kontaktirati dom zdravlja u kojem se planiraju cijepiti, i dogovoriti termin, jer su kapaciteti za cijepljenje ograničeni.

Broj novozaraženih korona virusom u zemljama regije i dalje je u blagom porastu zbog usporene imunizacije i širenja delta soja virusa, za koji je utvrđeo da je višestruko zarazniji od prethodnih.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 191 novi slučaj zaraze, od 4.205 testiranih uzoraka, što je broj aktivnih slučajeva povećalo na 838. Prijavljen je jedan smrtni slučaj.

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata testirano ukupno 805 uzoraka na korona virus od kojih je pet pozitivnih. Preminula je jedna osoba.

U Srbiji je u posljednja 24 sata na korona virus testirano 9.331 osoba, od kojih je 228 bilo pozitivno na virus. U istom periodu od posljedica virusa preminule su četiri pacijenta.

Prema posljednjem epidemiološkom presjeku u Crnoj Gori je registrovano 47 novoinficiranih i jedan smrtni slučaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here