20.07.2024.
HomeNovostiDodik vodi Srbe u dužnićko ropstvo: RS se zadužila za dodatnih 50...

Dodik vodi Srbe u dužnićko ropstvo: RS se zadužila za dodatnih 50 miliona KM, kamata 5 posto!

Ministarstvo finansija Repulike Srpske prodalo je danas 50.000 obveznica s rokom dopsjeća sedam godina nominalne vrijednosti 1.000,00 KM po obveznici.

Postignuta je efektivna kamatna stopa od 5 posto, koliko iznosi i kuponska kamata.Na aukciji obveznica 24. avgusta također je postignuta efektivna kamatna stopa od 5 posto, a vrijednost emisije je bila 30 miliona KM.

Na aukciji 20. jula efektivna kamatna stopa na obveznice RS bila je 4,50 posto, a ukupna vrijednost emisije iznosila je 40 miliona KM.

Republika Srpska je nedavno izmijenila odluku o dugoročnom zaduživanju kojom je kamatu po kojoj može dugoročno da se zaduži na domaćem finansijskom tržištu u ovoj godini povećala sa četiri na šest odsto, dok je za emisiju obveznica na međunarodnim finansijskim tržištima granicu za kamatu podigla sa pet odsto na devet odsto.

Prema službenim informacijama, ukupan duga Republike Srpske na dan 31.12.2021. godine iznoio je 6.16 milijardi KM, i tokom posljednjih šest mjeseci uvećan je za oko 450 miliona KM.

Zaduženost Repiblke Srpske, mjereno po glavi stanovnika, dvostruko je veća od zaduženosti Federacije BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti