Da je Konaković šutio – “ispao” bi pametan, ovako…: “Pitam ja vas, da li je pametno reći strancima “ne” i insistirati na idealnim rješenjima?”

0

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je da ako ne dođe do dogovora Bosnu i Hercegovinu čeka “mostarizacija”, te da su pregovarači ušli u završnu fazu pregovora.

Dodao je da dokument tek treba otići u centrale stranaka i dobit neki finalni dizajn, ali da sve može biti gotovo u narednih nekoliko sati.

On je rekao da se potvrđuje činjenica da se sve svodi na odnose SDA i HDZ-a, te da dogovor zavisi od njihovih odnosa, što kako tvrdi nije dobro.

“Mi smo došli ovdje da damo podršku nekim rješenjima u interesu države BiH pa čak i po cijenu glasova NiP-a jer smatramo da je to preozbiljan politički trenutak za našu državu”, rekao je Konaković.

Dodao je da se više govori o nekim geografskim zastupljenostima nego etničkim, ali sa ciljem da se zadrži mogućnost da etničke skupine u BiH imaju sigurnost da ih druge dvije “ne mogu preglasavat”.

“Može se napraviti neki bolan kompromis koji ne zadovoljava sve naše zahtjeve. Druga stvar je da se on ne dogovori i da ostane status quo. Mislim s obzirom na jasne stavove i ovdje hoću da to podcrtam, prvi put smo dobili precizne i jasne stavove međunarodne zajednice. Zvaničan stav američke administracije, Escobar je to jučer govorio, State Department izdao zajedničko saopćenje, američki ambasador i pregovarači jednoglasno su rekli šta je njihov viđenje BiH. Isto to je rekla Evropska unija, isto to su rekli svi međunarodni faktori. Sad vas pitam sve zajedno, kroz prizmu Ukrajine, shvatate li koliko je važno kako se međunarodni faktori odnose prema BiH. Hoćemo li sada svima njima reći “ne” i insistirat na tim idealističkim zahtjevima?”, rekao je Konaković.

Istakao je da je elektorski model u vezi biranja članova Predsjedništva BiH bio na stolu.

“Drugi dio koji se tiče Doma naroda jeste jedan od prijedloga, ovo što se pojavilo u medijima, taj veliki, zajednički klub u kojem sjede svi izabrani delegati i biraju predstavnike svoga naroda. Da li će se naći u zadnjem dokumentu ne znam, nisam siguran, ostalo je to da brusimo”, rekao je Konaković.

Dogovor se može desiti, ističe predsjednik NiP-a, ako u sali budu sjedili državnici, a ne politički lideri.

“U implementaciji pregovora mislim da nas čeka Mostar, mostarizacija Bosne i Hercegovine. Mi sad stalno govorimo da nešto dajemo Draganu Čoviću, on ne može dobiti ništa što već nema, osim činjenice da će većinski hrvatski narod birati sebi člana Predsjedništva što ja mislim da je potpuno korektno”, smatra Konaković.

Poručio je ljevici da ako oni imaju rješenje za trenutnu situaciju on će ugasiti NiP i preći u njihove stranke.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here