Lukašenko “cvrkuće” kao zaljubljena mlada: Putin je zdrav i razuman

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin zdrav je, razuman i “u boljem je stanju nego ikada”, izjavio je njegov bliski saveznik, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, u intervjuu za japanski televizijski kanal TBS.

– On i ja ne sastajemo se, samo kao šefovi država, mi smo u prijateljskim odnosima. Apsolutno sam blizak svim detaljima o njemu. Što je moguće više, i na personalnom i na državnom nivou – izjavio je on u intervjuu koji je prenijela bjeloruska državna novinska agencija BelTA.

Bjeloruska teritorija

Rusija je koristila bjelorusku teritoriju kao polaznu tačku za svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Zapadni čelnici sugeriraju da je Putin načinio skupu grešku pokretanjem vojnog napada na Ukrajinu, gdje ruske snage trpe teške gubitke i njihovo napredovanje velikim je djelom zakočeno uprkos njihovoj očiglednoj superiornosti.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je Putin “iracionalan” a nizozemski premijer Mark Rute opisao ga je kao “potpuno paranoidnog”.

Lukašenko je, međutim, odbacio sugestiju da Putin, kome je 69. godina, nije na vrhunucu svojih moći.

Mogli izbjeći sukobe

– Zapad i vi trebali biste izbaciti iz glava takve gluposti, takvu fikciju – izjavio je on za TV stanicu.

Lukašenko se takođrer požalio zbog raspada Sovjetskog saveza u 1991., teme o kojoj Putin često govori, i kada je sugerirao u govorima uoči invazije da je Uktrajina vještačka tvorevina i da je “neootuđivi dio” ruske istorije i kulture.

– Raspad Sovjetskog Saveza bio je tragedija. Da je Sovjetski Savez preživio do današnjeg dana, mogli bismo izbjeći sve vrste sukoba u svijetu. Dok je SSSR postojao, svijet je bio multipolaran i jedan pol je balansirao drugi. Sada je razlog za sve što se dešava u svijetu unipolarnost – monopoliziranje naše planete od Sjedinjenih Američkih Država – izjavio je bjeloruski čelnik, prenosi Reuters.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here