18.07.2024.
HomeSvijetCrni stršljeni iznad ruskih glava: Mikro dronovi špijuniraju na ukrajinskim ratištima

Crni stršljeni iznad ruskih glava: Mikro dronovi špijuniraju na ukrajinskim ratištima

Velika Brtanija i Norveška su nedavno objavile da daju paket vojne pomoći Ukrajini koji uključuje stotine malih dronova pod nazivom “crni stršljeni”. Evo šta uređaji mogu i ne mogu.

Privremeni premijer Velike Britanije Boris Džonson najavio je 24. avgusta paket vojne pomoći koji finansiraju Britanija i Norveška u vrednosti od 63 miliona dolara, koji uključuje 850 mikro dronova poznatih kao “crni stršljeni”. Izviđački dronovi veličine vilinog konjica razvijeni su u Norveškoj.

Sistem “crni stršljen” je dizajniran da ga nose vojnici pešadije. Uključuje ekran koji izlazi iz prsluka i zasebnu torbicu koja sadrži dva drona i kontrolor nalik džojstiku. Bespilotne letelice mogu da lete do 25 minuta, a otprilike isto vreme je potrebno za punjenje. Sistem je težak 1,3 kilograma, dok su pojedinačni dronovi teški samo 33 grama. Dostupna je i verzija za montiranje na vozilo.

Minijaturizovane leteće kamere su dizajnirane da se približe neprijateljskim pozicijama a da se ne vide ili čuju, i prenose video zapise relativno niske rezolucije 640 k 480 piksela trupama udaljenim do 2 kilometra. Ovi uređaji će omogućiti ukrajinskim borcima da “bezbedno brane urbana područja”, navodi Vlada Velike Britanije.

“Crni stršljeni” takođe mogu da snimaju i prenose fotografije od 1.600 X 1.200 piksela i opremljeni su osnovnim termalnim slikama koje pomažu u identifikaciji neprijateljskih položaja noću. Najnovije verzije nemaju digitalno skladište u avionu, čime je otklonjen rizik da operativna obaveštajna informacija padne u ruke neprijatelja. Prijavljene cene za trenutne verzije mikro dronova uveliko variraju, ali se navodi da su koštale 94.000 dolara po jedinici u 2013. godini.

Bezopasna veličina dronova znači da letovi ne moraju biti usklađivani sa vazdušnim saobraćajem, ali ta veličina ima i važan nedostatak. Britanski vojnik koji je koristio raniju verziju drona od 16 grama u Avganistanu 2013. primetio je da će “dobar nalet vetra oterati ‘crnog stršljena'”.

Tvrdi se da su novije, teže, verzije u stanju da izdrže nalete vetra do 28 kilometara na sat, ali bi stalni jaki vetrovi značajno umanjili upotrebljivost drona.

Veći, komercijalno dostupni dronovi, imaju mnogo veće domete leta, bolju otpornost na vetar i kamere veće rezolucije nego “crni stršljeni”.

S obzirom na ograničen domet i optiku “crnih stršljena”, nano dronovi biće od male koristi u artiljerijskim borbama sa oružjem dugog dometa kakve su na većem delu linije fronta u Ukrajini poslednjih nedelja. Ali “crni stršljeni” mogu biti efikasno oruđe za tajne specijalne operativne grupe i u situacijama bliskih borbi u urbanim područjima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti