Bajtal: “Ćirilica ne može biti ugrožena i ne štiti se tenkovima”

0

Sociolog Esad Bajtal rekao je gostujući na N1 komentarisao je između ostalog i usvajanje Republike Srpske i Srbije Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma te istakao kako “ćirilica ne može biti ugrožena i ne štiti se tenkovima”.

Bajtal je na početku emisije Novi dan poručio kako je on građanin Bosne i Hercegovine, kategorije koja se odbacuje, koja se gazi, koju nazivaju ostalima, kako je rekao te kritikovao sadašnju vlast.

Dodao je i kako je problem što se vlast ponaša kao vlasnik države.

“Ponašaju se tako a ustvari suštinski, građani su vlasnik države. Vlast je samo servis, sluga, partije su sluge te sluge i sad imate fenomen da su građani postali sluge a sluge su postali gospodari i rade građanima ovo što im rade. Pri tome neće da ih zove građanima jer to podrazumijeva biti slobodan, nego ih nazivaju klero ili etno vrste. Onaj ko ti to poriče, poriče tvoju ljudskost, tvoje pravo da živiš ljudski“, komentarisao je Bajtal.

Za N1 je komentarisao i predmet koji je formiralo Tužilaštvo KS u vezi sa provjerom obrazovanja Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te kazao kako je “ovdje nenormalno postalo normalno a normalno nenormalno”.

“Što se tiče tog slučaja, ne znam zašto se to razvlači mjeseicma. Dovoljno je samo izvaditi papir i pokazati ga pred kamerom. Zašto se to ne pokaže? To se moglo uraditi u petom satu od prve vijesti o tome i stvar bi bila riješena. Šta tu ima da se istražuje? Kako se ja zovem? Daj mi ličnu i evo pogledaj. Šta si? Daj mi papir i onda vidim šta si. To je kratka priča“, istakao je sociolog Bajtal gostujući na N1.

Dodao je kako velika ambicija i moć kad se udruži bez podloge, onda upražnjavaju silu kao način rješavanja problema.

Također, Bajtal je komentarisao i nerazjašnjene smrti mladića Davora Dragičevića i Dženana Memića te naveo kako nema naziva za tu vlast da se nakon pet godina izuzima dokumentacija i vrše pretresi godinama nakon slučaja.

“Bezobzirnost, nemoral, sila, nebontonsko gledanje na ljude i život. Mora postojati elementarno poštovanje, poštovanja dostojanstva drugog. Vlast se svrstala na tu drugu stranu i spašava ih odgovornosti, onemogućava istrage, da dođeš do istine. Ako si u tome istrajan, onda će da te uhapse ili da te skrate za glavu ili moraš poput porodice Dragičević pobjeći iz vlastite zemlje u kojoj vladaju etnodemokrate da bi spasio živu glavu samo zato što si pitao ko mi je ubio dijete. Plaćam vas da me štitite a ako ne uspijete onda tražim da mi odgovorite ko je ubio moje dijete i da ga privedete pravdi. To je sve što traže porodice Memić i Dragičević, a postoji još takvih slučajeva“, naglasio je.

Komentarišući problem sa nedostatkom vakcina koje Bosna i Hercegovina nije imala, te Srbiji koja je omogućila građanima BiH da ih vakciniše naveo je kako je kada je postojao taj problem u našoj zemlji, on je iz moralnih razloga rekao da neću pristati da ga vakcinišu u Srbiji.

“Iz moralnih razloga nisam pristao da me vakciniše politika ‘90-ih koju sam preživio. Samo zato što nije stigla da me ubije, sad ona treba da me spašava. Eh, ta koja te spašava od vakcine, ako te uspije spasiti, onda te uhapsi kad tamo pođeš da uradiš ovo ili ono. Očekujem i nadam se i želim da to rješavaju pravne institucije. To su cinizmi. Proizvodite problem da bi stvorili stvarni problem“, rekao je Bajtal te se osvrnuo na Zakon o ćirilici.

“Kakav je to problem jezički? Otkud problem pisma? Da ne bi govorili o gladi i siromaštvu i odlasku građana… Gledali smo sinoć o priči o zaštiti jezika a slike uz špalir vojnika i tenkova. Ćirilica ne može biti ugrožena i ne štiti se tenkovima“, poručio je Bajtal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here