01.03.2024.
HomeNovostiSmijenjen Ćamil Duraković

Smijenjen Ćamil Duraković

Ćamil Duraković smijenjen je danas sa pozicije predsjednika Skupštine opštine Srebrenica.

Kako je navedeno u odluci, Duraković je smijenjen “zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u lično ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica”.

Potpredsjednik Skupštine Radomir Pavlović  rekao je za Srnu da je za smjenu glasalo 15 odbornika, dok je jedan bio protiv. Najavili su da će u roku od pola sata izabrati novog predsjednika Skupštine. Nezvanično, radi se o Salku Tursunoviću.

Burna sjednica

Kako javlja reporterka N1, na sjednici je bili burno. Grupa bošnjačkih odbornika napustila je sjednicu jer se nisu složili oko tačaka dnevnog reda. S jedne strane, srpski odbornici su tražili da prijedlog smjene predsjednika Skupstine Ćamila Durakovića bude jedna od prvih tačaka, dok su bošnjački odbornici nisu složili.

Sjednica je nastavljena nakon što su Duraković, Grujičić i Salihović kratko dali izjave za medije. I jedni i druge ostali su pri svojim zahtjevima. Srpski odbornici smatraju da Duraković, pored ranije navedenih razloga, nije učinio mnogo za lokalnu zajednicu, dok je Duraković to demantovao, te naglasio da će pokrenuti sva zakonska sredstva zbog, kako je naveo, kršenja skupstinskog statuta.

Podsjetimo, prijedlog za opoziv Durakovića podnijeli su odbornici srpskih stranaka u Skupštini.

Duraković: Srbi će snositi odgovornost

“Za posljedice koje će uslijediti nakon moje smjene Srbi će snositi odgovornost, jer incijativa za moju smjenu nije došla od Bošnjaka, nego od Srba. Pitam se koji je Bošnjak spreman da pristane na uslove Milorada Dodika. Sutra ćemo vidjeti kakvo će biti tajno glasanje”, kazao je Duraković uoči sjednice.

Napomenuo je da je njegova smjena inicirana nakon što je zbog negiranja genocida podnio krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića, a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poslije toga je najavio da će Duraković biti smijenjen nakon ljetnih odmora.

Podvukao je da je u ovom momentu odluka kluba Bošnjaka jasna te da su javno rekli “da neće biti drugog prijedloga za predsjednika Skupštine”. Na osnovu zakona, rok je 60 dana da se imenuje predsjednik Skupštine koji mora biti Bošnjak.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti