Amerika proširuje sankcije za pojedince u BiH

0

Eric Nelson (Eric), ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, u intervjuu za N1, koji će se emitirati sutra, 8. oktobra, najavio je da će Amerika proširiti sankcije za BiH.

Na pitanje hoće li danas imenovati političke lidere koji opstruiraju reforme kako bi zaštitili vlastite interese, ambasador Nelson je kazao da ne želi imenovati bilo koga, zato što ne želi umanjiti ili minimizirati problem koji postoji.

– Volim razgovarati o problemu korupcije i izraziti ono što je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao u junu. Za SAD postaje jasno – korupcija predstavlja problem za našu nacionalnu sigurnost, podriva demokratiju, protiv naših je poslovnih interesa, podriva ljudska prava, slabi prosperitet i sigurnost, prijetnja je u našoj zemlji, prijetnja je u svakoj zemlji. I postojanje korupcije van SAD je prijetnja za SAD. Mi smo spremni da se suočimo s korupcijom. Jedno od sredstava koje imamo su sankcije. Građani moraju sankcionisati lidere, a to rade na izborima – istakao je Nelson.

Dodao je da nije u poziciji da unaprijeg govori o bilo kojim sankcijama koje će možda doći iz Vašingtona.

– Ali mogu najaviti recimo danas, a sutra ćemo dati saopćenje za štampu, gdje ćemo objasniti da proširujemo sankcije ovdje u BiH, a to se odnosi na vize. Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati ili investirati u SAD. Dakle, imamo te ovlasti prema našem zakonu o imigracijama i uvijek je tu bio taj zakon, ali sada smo gledali da informacije koje imamo o korupciji u BIH i korumpiranim pojedincima, da im se ne izdaju vize za SAD. Svi mogu doći na taj spisak. Nisam u poziciji iz razloga privatnosti da govorim o brojevima ili imenima, ali jako je važno da govorimo o tome kako mi povećavamo naše procedure, jačamo naše procedure da bi odbranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojedinaca i da zaštitimo BiH i pomognemo u borbi protiv korupcije koja podriva njena nastojanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here