Promocija knjige Integritet novinarstva i transparentnost medija u BiH: Medije ukrali od javnosti

0

Demokratizacija bh. društva nije moguća bez transparentnosti medija i integriteta novinarstva, poruka je sa današnje promocije knjige u Tuzli pod nazivom “Integritet novinarstva i transparentnost medija u Bosni i Hercegovini“.

Autori knjige su Enes Osmančević i Adis Šušnjar, a izdavač knjige je Transparency International BiH.

Integritet novinarstva u BiH je ugrožen jer političari i političke stranke vrše različite vrste pritisaka na medije na novinare pa i sigurnosne prijetnje, ističe Enes Osmančević, doktor žurnalističkih nauka, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

“Sa druge strane, medije su, na neki način, ukrali od javnosti te ih okrenuli prema centrima moći, prema sebi, a manje prema javnosti i publici. Javnost i javna riječ su ugroženi, također. Dakle,guši se sloboda govora, zbora, sloboda medija, a mi znamo da mediji igraju centralnu ulogu u demokratizaciji društva”, kazao je Osmančević.

On upozorava da je problem i transparentnost medija jer se mora znati ko je vlasnik, ko rukovodi i ko uređuje određeni medij, a sve kako bi publika znala čije interese medij zastupa.

“Integritet novinarstva i transparenost medija su međuovisni i nema integriteta novinarstva bez transparentnosti u medijima. Odnosno, mediji mogu vršiti svoju integrativnu funkciju, sačuvati integritet i kredibilitet samo ako su transparentni”,smatra Osmančević.

Kompleksno i kompletno stanje u BiH odražava se i na rad medija koji funkcionišu u državi koja je okarakterisana kao zarobljena zemlja od strane političkih elita i korupcije te su mediji ovisni o različitim centrima moći.

“Finansijsko stanje u medijima im ne omogućava da imaju tu vrstu slobode da djelujuju u javnom interesu i da ostvaruju ulogu koja bi bila poželjna. Sasvim je jasno da daljnja demokratizacija bh.društva nije moguća bez slobodnih medija. Stoga je važno temu integriteta držati u medijima otvorenom kao i u javnom diskursu”, zaključio je Srđan Blagovčanin iz Transparency International BiH.

Da bi se stanje u medijima promijenilo, potrebno je da država osmisli medijsku strategiju i donese nove zakone, rečeno je na promociji.

“To je prije svega, Zakon o oglašavanju i Zakon o transparentnosti medija. Sa druge strane, bitno je da se novinari organizuju i više zalažu za svoja prava u redakcijama, da rade na solidarnosti, osnivaju sindikate i doprinose radu udruženja novinara”,  kazao je novinar Adis Šušnjar te dodao da je istraživanje obuhvatilo anketu od 80 novinara iz cijele BiH iz javnih i privatnih medija koji su potvrdili da mediji nisu samostalni već ovise od politike i finanasiranja političkih stranaka, da robuju vlasnicima medija i političkih elita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here