05.05.2024.
HomeNovostiTužiteljstvo BiH upućuje žalbu na odluku o neodređivanju pritvora u predmetu "Black...

Tužiteljstvo BiH upućuje žalbu na odluku o neodređivanju pritvora u predmetu “Black Tie 2

Postupajući tužitelj, nakon zaprimanja sudske odluke uložit će žalbu na odluku Suda BiH kojom za dio osumnjičenih u predmetu “Black Tie 2” nije određena mjera pritvora ili mjera zabrane, saopćili su iz Tužiteljstva BiH.

U žalbi će tužitelj detaljno obrazložiti razloge za pritvor ili mjere zabrane, dodaje se u saopćenju.

“Zbog više upita medija i različitih konotacija u javnosti, napominjemo da je predmet u fazi istrage i sud u ovom trenutku odlučuje o prijedlozima za pritvor ili mjere zabrane, te ne donosi bilo kakvu odluku ili presudu o odgovornosti osumnjičenih”, napominju iz Tužiteljstva BiH.

Žalba će u zakonskom roku biti upućena Sudu BiH.

Podsjetimo, u Sudu Bosne i Hercegovine sinoć je održano ročište na kojem je razmatran zahtjev Tužiteljstva BiH o određivanju pritvora za 18 osoba koje su privedene u policijskoj akciji “Black Tie 2”.

Sud BiH je odredio pritvor za tri osobe, nekima su određene mjere zabrane, dok su policijski službenici i v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić pušteni na slobodu.

Pritvor je određen za Adnana Smajlovića, Sančeza Jukića i Aidu Halać.

“Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i donio rješenje kojim je prema osumnjičenima Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać određena mjera pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana”, saopćili su iz Suda BiH.

Istim rješenjem se odbija kao neosnovan prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenima Mustafi Selmanoviću, Vahidinu Munjiću, Senadu Kadiću, Adinu Ćatiću, Emiru Druškiću, Seadu Preljeviću, Davoru Curlu i Edinu Kačaru, koji se puštaju na slobodu.

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odlučio da ne postoji osnovana sumnja Tužiteljstva BiH da su v.d direktora FUP-a Vahidin Munjić i šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović počinili krivična djela zbog kojih bi im bio određen pritvor, jutros je upriličen doček za njih dvojicu.

U raciji velikih razmjera koja je provedena u Bosni i Hercegovini, u ponedjeljak su uhapšene 23 osobe za koje se sumnja da su dio ‘užeg kruga’ narkobosa uhapšenog u novembru 2022. godine (Edin Gačanin).

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti