18.05.2024.
HomeNovostiPodignuta optužnica protiv radikala Jasmina Mulahusića

Podignuta optužnica protiv radikala Jasmina Mulahusića

Tužiteljica Tužilaštva BiH, podigla je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, rođenog 1976. godine, nastanjen u Luksemburgu, državljanina Luksemburga i BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi, djelujući sa područja Velikog Vojvodstva Luksemburg, u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u Bosni i Hercegovini, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost i na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, u periodu od 2021. do 2023. godine, putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama, upućivao, uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće foto-montaže i na druge načine, na javno dostupnom internet prostoru, vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe.

– Prikupljeni su dokazi da je optuženi kontinuirano, objavljivao sadržaje prema osobama na koje je ciljao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, sa namjerom da kod njih i članova njihovih obitelji izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, što se i dogodilo. Tokom navedenog perioda, optuženi je javno pozivao na otpuštanje sa radnih mjesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i u institucijama BiH, osoba hrvatske i srpske nacionalnosti, samo po osnovu njihovog porijekla, nacionalnosti ili vjerskog opredjeljenja, tako što ih je dovodio u vezu sa prethodnim ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, pa je djelujući na ovaj način i prema bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu sa njegovim radikalnim shvatanjima, vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike na društvenim mrežama da ih kazne, ostavljajući komentare izrazito uvredljivog i prijetećeg sadržaja u odnosu na targetirane osobe.

Optuženi se tereti da je počinio krivična djela – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145a stavak 2. KZ BiH, kao i krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz članka 183. stavak 1. KZ F BiH. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 9 svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti