05.05.2024.
HomeNovostiZašto EPBiH šuti? Projekt od 1,5 milijardi zvanično je “mrtav”

Zašto EPBiH šuti? Projekt od 1,5 milijardi zvanično je “mrtav”

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine do objave ovog teksta nije se oglasila povodom informacija u medijima da je raskinula ugovor s Kinezima koji se tiče izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

– Obratite se press službi. Nemam komentar, to je sve što mogu reći u ovom trenutku – kazao je jutros kratko za Faktor Sanel Buljubašić, generalni direktor EPBiH, dok je bio na putu za Neum gdje će učestvovati na Energetskom samitu.

Projekat vrijedan skoro 1,5 milijardi KM je već duže vremena “mrtav”, samo to još nije ozvaničeno.

U upitu poslanom EPBiH tražili smo informacije, ukoliko je navod o raskidu ugovora tačan, koliko će ovaj “razvod braka” koštati javnu kompaniju.

Također, zanimalo nas je na koji način EPBiH namjerava vratiti 214 miliona KM na ime avansa datog Kinezima. Da li je rješenje u međunarodnoj arbitraži, gdje obično veliki “pojedu” male, znamo u kojoj ulozi je tu bh. strana. Ili postoji neki plan B?

Što se tiče onih skoro 20 miliona KM potrošenih za pripremne radove u Tuzli, to je po svemu sudeći nepovratno izgubljeno.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Faktor, pravni stručnjaci su savjetovali Upravi EPBiH da zbog zaštite svojih interesa ne ide u javnost s informacijama koje se tiču sudbine Bloka 7.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti