Hoće li Tužilaštvo pokrenuti postupak protiv Dodika? Miletić bio u SIPA-i

0

Ja sam bio neki dan u prostorija SIPA-e da dam izjavu povodom moje dvije prijave iz drugog mjeseca, s obzirom da sam ga (Miloda Dodika) ja prijavio za kaznena djela negiranja zločina na Markalama u Sarajevu, a drugi put za negiranje zločina i genocida u Srebrenici i ovo je prvi put da govorim  javno, kazao je za BHRT delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić.

To znači da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine dalo naredbu, ili pokrenulo istragu protiv predsjednika Republike Srpske u tom smislu, kazao je on.

“Ja ne smijem prejudicirati kako će sve to završiti, ali vidim s obzirom na činjenicu da se pozivaju i ostali građani, fizička i pravna lica, da se ozbiljno radi na dokumentovanju tih djela znači da se radi ozbiljno. Ne mogu prejudicirati kako će se to završiti ali činjenica je da tužiteljstvo nešto radi.”

Ja sam u SIPIA-i trebao potvrditi navode mojih prijava protiv Dodika koje sam podnio državnom tužiteljstvu istakao je Miletić.

“Znači da pojasnim obilježja kaznenog djela sa mog aspekta i u jednom i drugom slučaju. S obzirom da su poznate činjenice njemu poznate. Da je veliki broj poginulih i da su najmanje tri osobe procesuirane u Haškom tribunalu za taj zločin. To se odnosi i na genocid u Srebrenici. Stvari so dovoljno jasne i čiste da imaju obilježja kaznenog djela.”

U slučaju da Tužilaštvo BiH pokrene postupak protiv Milorada Dodika ja ću biti jedan od svjedoka, potvrdio je Miletić za BHRT-a.