20.04.2024.
HomeNovostiBroj žrtava razornog zemljotresa premašio 15.000, pomoć stiže sa svih strana

Broj žrtava razornog zemljotresa premašio 15.000, pomoć stiže sa svih strana

Broj poginulih u katastrofalnim zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju povećao se na najmanje 15.383, saopštile su danas turske i sirijske vlasti.

Turska agencija za vanredne situacije saopštila je danas da se broj žrtava u Turskoj povećao za više od 3.000 za nekoliko sati i sada iznosi 12.391.

Ukupan broj poginulih u Siriji je najmanje 2.992, uključujući 1.730 u oblastima pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu, prema podacima grupe civilne odbrane „Beli šlemovi”, a 1.262 ljudi je poginulo u dijelovima Sirije pod kontrolom vlade, javili su sirijski državni mediji, prenio je Si-En-En (CNN).

Broj povređenih u Turskoj povećao se na 62.914, saopštila je agencija za vanredne situacije, navodeći da se operacije potrage i spasavanja nastavljaju, a da potragu otežavaju niske temperature, javio je Rojters.

U Turskoj je proglašena vanredna situacija na tri mjeseca u 10 provincija, a pomoć stiže iz cijelog svijeta.

Dva snažna zemljotresa pogodila su jugoistok Turske u ponedeljak ujutru, gotovo potpuno uništivši nekoliko gradova, a zemljotres kod Gazijantepa bio je jačine 7,8 stepeni po Rihteru.

Među humanitarcima su i pripadnici specijalističkog tima za traganje i spasavanje iz ruševina Uprave civilne zaštite Republike Srpske, koji sa pripadnicima AFAD-a pomažu u potrazi i spasavanju stanovništva, piše RTRS.

Raspoređeni su u gradu Kahran – man – marašu, gdje je i bio epicentar zemljotresa.

Danas će ka Turskoj, iz Republike Srpske krenuti novi konvoj pomoći kopnenim putem.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti