14.07.2024.
HomeNovostiPoznato 35 zastupnika u Skupštini TK: Ko će s kim u koaliciju?

Poznato 35 zastupnika u Skupštini TK: Ko će s kim u koaliciju?

Na području Tuzlanskog kantona, nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) objavila je utvrđene preliminarne rezultate općih izbora u BiH, definitivno je jasno koji će politički subjekti biti parlamentarni.

Najviše mandata osvojila je Stranka demokratske akcije (SDA) – ukupno 13, a u zastupničke klupe sjedaju Smajo Mandžić, Irfan Halilagić, Muamer Zukić, Šekib Umihanić, Lejla Vuković, Fadil Kudumović, Jasmina Lugavić, Suvada Džuzdanović, Bahrudin Ahmetagić, Damir Šišić, Edin Dedić, Hasiba Kurtić i Edin Vikalo.

Stranka demokratske akcije u Tuzlanskom kantonu osvojila je 60.814 glasova.

Drugolasirana je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH). Osvojili su osam mandata, a u zastupničke klupe sjedaju Dževad Hadžić, Mirela Memić, Slađan Ilić, Vahidin Smajlović, Vedrana Petrović, Hamza Bešić, Amila Hodžić i Alen Karić.

SDP BiH je osvojio ukupno 37.189 glasova.

Demokratska fronta (DF) je po snazi treća parlamentarna stranka u Skupštini TK s četiri mandata, a zastupnici su Žarko Vujović, Sandra Imširović, Boris Krešić i Ivana Mijatović. Demokratska fronta je osvojila 20.748 glasa.

Pokret demokratske akcije BiH (PDA BiH) imat će tri zastupnika i to Senad Alić, Lejla Ćebić Đerzić i Jakub Suljkanović. PDA BiH osvojio je 16.153 glasova.

Stranka za BiH ima dva zastupnika. U zastupničke klupe će sjesti Asmir Hasić i Emir Salihović. Stranka za BiH osvojila je 10.934 glasa.

Narod i pravda (NiP) prvi put imat će svoje zastupnike u Skupštini TK. Mandate su dobili Izen Hajdarević i Silva Banović, a ukupno je ta stranka imala 10.607 glasova.

Socijaldemokrati BiH (SD BiH) imaju dva zastupnika i to Emir Begić i Husein Tokić, a ova politički subjekt je dobio 8.037 glasova.

Na koncu, Naša stranka će imati jednog zastupnika i to Amira Hasičevića. Osvojili su ukupno 7.056 glasova.

Skupština TK ima 35 zastupnika, a iz Stranke demokratske akcije su potvrdili kako su kao pobjednička stranka počeli s pregovorima o formiranju parlamentarne većine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti