14.07.2024.
HomeNovostiSchmidt pred današnji protest građana protiv njega: Mora se poduzeti nešto u...

Schmidt pred današnji protest građana protiv njega: Mora se poduzeti nešto u vezi RS-a, ali sad mi je prioritet bila Federacija BiH

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, a glavne teme bile su izborni rezultati i državna imovina, ali i nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH od 2. oktobra.

Kako je rekao Schmidt, u zdravim demokratijama izborne rezultate utvrđuje nezavisna izborna komisija, a ne stranke.

“U ovoj zemlji CIK organizira izbore i na kraju objavljuje rezultate. Pravo CIK-a je da istraži slučajeve ukoliko se pojave izborne nepravilnosti. Po tom shvatanju ne bi trebalo nikakvih prijetnji niti uvreda. Posao političkih stranaka je ne samo da kritikuju CIK, oni moraju saslušati njihove stvarne rezultate i prema tome brzo formirati vlasti na osnovu stvarnih izbornih rezultata”, rekao je Schmidt, dodavši da, kao predstavnik međunarodne zajednice, nedvosmisleno podržava izniman rad ove institucije.

Riješiti na institucionalnom nivou

Govoreći o državnoj imovini BiH, rekao je da je potrebno da BiH poduzme nekoliko reformi kako bi napredovala na putu pristupanja Evropskoj uniji.

“BiH je jedina bivša republika bivše Jugoslavije koja nije riješila značajno pitanje vojne imovine. Na osnovu odluka moga prethodnika državna imovina se nalazi pod zabranom upravljanja koja traje 17 godina, u iščekivanju odluke parlamenta koja bi ovo pitanje rješila”, rekao je Schmidt.

Schmidt je istaklao da Ustavni sud ovo se mora rješiti na institucionalnom nivou.

“Ništa se nije rješilo. Potičem državne i entitetske organe da sarađuju o ovom pitanju. Razočaravajuća je njihova inertnost, ali ja nisam ovdje da budem razočaran nego da radim. Moj stav je svima poznat. To sam preuzeo kao dio svog mandata. Parlament BiH mora konačno usvojiti zakon na državnom nivou koji se tiče državne imovine. Da budem sasvim jasan ovdje se ne radi o nekim poslovima iza kulisa. Radi se o tome da političari moraju da se pokrenu i rade svoj posao unutar državnih institucija”, dodao je visoki predstavnik.

Prihvatljivo – ni manje, ni više

Obećavao je da će raditi na prihvatljivom rješenju, kako kaže “ništa manje ni više od toga”.

“Odluke 2. oktobra morale su biti donesene i o njima je moralo biti govora detaljno i moram reći da sam i ja nezadovoljan. Bilo bi bolje da su se domaći političari angažirali u iskrenom dijalogu i rješili ovo pitanje, no rezultat svih ovih diskusija bio je nula. Nije bilo čak ni spremnosti da se dogovore oko prvog koraka koji je finansiranje izbora. Morao sam intervenirati da bi građanima omogućio da izađu na izbore 2. oktobra”, naglasio je Schmidt.

Podcrtao je da evropski standardi moraju postati norma u BiH i da ljudska i građanska prava moraju biti garantovana za sve građane.

“Ja sam se pobrinuo za funkcionalnost Federacije BiH. Nove sudije Ustavnog suda su imenovane. Preporučio bih svim političarima da pogledaju listu zadataka koje se pred njima nalaze. Suština je da ja nisam ovdje napravio revoluciju. Imao sam još ideja koje sam htio implementirati, ali sam morao poštovati Ustav”, podcrtao je visoki predstavnik, naglasivši da, što se tiče RS-a mora nešto poduzeti i po tom pitanju, ali mu je cilj u tom trenutku bio “pobrinuti se za funkcionalnost Federacije”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti