21.07.2024.
HomeNovostiZAVRŠENI PROTESTI ISPRED OHR-a: Građani poručili da ne žele aparthejd već suverenu...

ZAVRŠENI PROTESTI ISPRED OHR-a: Građani poručili da ne žele aparthejd već suverenu BiH

Završen je protest ispred zgrade OHR-a u Sarajevu koji je organizovan zbog nezadovoljstva izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Prema procjenama organizatora, prisutno je bilo nekoliko hiljada građana, koji su se okupili danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu na protestu kojeg su organizovale neformalne grupe građana.

Okupljeni su nosili i transparente na kojima je pisalo: “Ne Schmidte, nećemo aparthejd, hoćemo suverenu BiH”, “Schmidt ostavka” i dr.

Građani se razilaze, a protesti su prošli mirno i bez incidenata. Normalizovan je i saobraćaj u Zagrebačkoj ulici ispred OHR-a koji je bio obustavljen dva sata.

Okupljeni su poručili da su se okupili zbog građanske države, zbog Bosne i Hercegovine i nepravde i da se ne smije više dozvoliti 1992. godina. Poruka građana na protestima je “ili povlačenje odluka ili Schmidtova smjena”.

Okupljeni ispred zgrade OHR-a su poručili da ovo nije borba protiv OHR-a niti protiv institucije visokog predstavnika već poruka da građani BiH žele građansku BiH, jednakopravnu i da nikakvu drugu ne prihvataju.

Organizatori su na društvenim mrežama Schmidtu poručili da postoji mehanizam za njegovu smjenu.

“Ukoliko je potrebno obratit ćemo se međunarodnoj zajednici i tražiti od Evropskog parlamenta, Brisela, Strazbura, Berlina tvoju smjenu. S tvojom smjenom odlaze i tvoje odluke, jer ti s takvim odlaskom nisi otišao s krajem mandata već si smijenjen, što znači da nisi bio dobar pa si smijenjen i da su tvoje odluke manipulatorske i štetne i da ih nećemo prihvatiti”, poručili su Schmidtu organizatori.

Protesti su i ranije održani krajem jula i početkom septembra kada su građani Schmidtu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela”, javlja Anadolu Agency (AA).

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti