21.07.2024.
HomeNovostiCrne prognoze ekonomista: Gorivo sve skuplje, poskupiće i ostali proizvodi

Crne prognoze ekonomista: Gorivo sve skuplje, poskupiće i ostali proizvodi

Cijene u BiH nezaustavljivo rastu. Naročito kada je u pitanju gorivo i nema naznaka da će cijene padati. Veća je vjerovatnoća da će one rasti u narednom periodu. Jutros je na benzinskim pumpama slijedeća: dizel je od 3,36-3,61 KM, Super 95 je od 2,76-2,96, a Super 98 od 2,86-3,76, što pokazuje da su cijene u odnosu na rethodne dane skuplje za 0,15 KM.

Poskupio je i plin i cijena po kubiku je oko 1,5 KM. Sve ovo će uticati, kažu ekonomisti uticati i na cijene drugih proizvoda, naročito prehrambenih, poručuje Faruk Hadžić, ekonomista.

 

“Ono što je trebalo uraditi da se privremeno suspenduje naplata akciza na goricvo, ali je bilo nerazumjevanje piojedinaca i zbog toga plaćamo skupu cijenu goriva. To će se odraziti na veliko ubrzavanje inflacije što će biti jedan veliki problem za naše građane”, kaže Hadžić.

Hadžić ističe kako je osim akciza, koje na kraju nisu ukinute, vlast je trebala da sredstva “ubrana” od akciza, onda preusmjeriti na subvenciju cijene goriva.

“Vi subvencionišete cijenu goriva sa 0,40 pfeninga po litri. Imate novac kojeg ste se odrekli i samo ga vratite građanima. Na taj način možete direktno pomoći građanima i privredi u vrlo teškom periodu koji dolazi”,  kaže Hadžić za N1.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti