21.07.2024.
HomeSvijetVoA: Rusija tajno finansirala stranke u Crnoj Gori i Dodika u BiH

VoA: Rusija tajno finansirala stranke u Crnoj Gori i Dodika u BiH

Crnogorska politička koalicija Demokratski front, koja trenutno pregovara o formiranju nove Vlade Crne Gore i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobijali su tajne novčane iznose od Rusije u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu, saopštio je izvor američke administracije, prenio je Glas Amerike (VoA).

Kako je sinoć objavio VoA, izvor administracije SAD nije objelodanio tačne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front. “Obavještajna zajednica je zabilježila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primjerima koji su izneseni, u Bosni, prije izbora 2018. godine, (ruski oligarh) Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika”, naveo je taj izvor.

Dodao je da taj primjer pokazuje da “Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”. Kao primjer je navedena i Crna Gora i jedan od važnijih ruskih oligarha.

“Saradnici Olega Deripaske obezbjeđivali su fondove Demokratskom frontu 2016. i vjerovatno prije izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i offshore kompanija. U Albaniji smo vidjeli da je 2017. Rusija obezbjedila Demokratskoj stranci oko pola miliona dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti”, saopštio je izvor.

Visoki zvaničnik američke administracije, koji je želio da ostane anoniman, je na brifingu, na kojem su objavljeni dijelovi izvještaja američkih obavještajnih službi, rekao da je Rusija, od 2014, tajno uplatila više od 300 miliona dolara i planira da uplati još stotine miliona stranim političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od 20 zemalja svijeta u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu.

Saopšteno je i da SAD očekuju da će se Rusija narednih mjeseci sve više okretati tajnom političkom finansiranju da bi podrila međunarodne sankcije, uvedene zbog rata u Ukrajini, i održala uticaj u inostranstvu.

Ruski napori bili su pokušaj da se manipuliše demokratijama iznutra i “Rusi pokušavaju da daju prednost određenim političkim strankama i podriju demokratiju u svim tim zemljama”, naveo je zvaničnik iznoseći detalje prve procjene ruskih napora da utiče na politiku drugih zemalja, koju je uradila američka obavještajna zajednica.

Dodao je da je Washington skinuo oznaku tajnosti sa pojedinih informacija dijelom i zbog očekivanja da će se Rusija “sve više oslanjati na sredstva tajnog uticaja” narednih mjeseci.

Zvaničnik je rekao i da se povjerljive informacije dijele sa zemljama da bi im se pomoglo da se suprostave uticaju Moskve. Dodao je da Washington želi da podigne svijest na globalnom nivou o prijetnji ruskog tajnog političkog finansiranja i da “jasno stavi do znanja da postoje mjere” da se na to odgovori.

Portparol State departmenta Ned Price nije želio da na konferenciji za novinare govori o detaljima izvještaja obavještajne zajednice, ali je ocijenio da je miješanje Rusije u izbore širom svijeta također napad na suverenitet.

Ko je Konstantni Malofejev?

Konstantin Malofejev je ruski oligarh i predsjednik nevladine promonarhističke organizacije “Društvo za razvoj ruskog historijskog obrazovanja Dvoglavi orao”.

Američki Sekretarijat za pravosuđe protiv Malofejeva je aprila 2022, podnio optužnicu za kršenje sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Malofejev je prvi ruski tajkun koji se našao da udaru američkog pravosuđa od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Državni tužilac Merik Garland tada je objavio da su Sjedinjene Države zaplijenile milione dolara sa računa koji vode do ruskog oligarha – kao i da se prikupljaju dokazi o ratnim zločinima koje je navodno počinio. Inače, Malofejev se na listi američkih sankcija našao još 2014. kada je Kancelarija za kontrolu strane imovine Sekretarijata za finansije objavila da je bio jedan od glavnih izvora finansiranja Rusa koji zagovaraju separatizam ukrajinskog poluostrva Krim koje je Rusija suprotno međunarodom pravu anektirala prije osam godina.

Malofejev je vlasnik konzervativnog, pravoslavno-hrišćanskog televizijskog kanala koji podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ko je Oleg Deripaska?

Oleg Deripaska je ruski oligarh blizak predsjedniku Vladimiru Putinu koga prati glas da ima snažne veze u britanskim i ruskim javnim i poslovnim sferama.

Osnivač je i vlasnik nekoliko kompanija između ostalog i druge najveće aluminijumske kompanije na svijetu Rusal. Od aprila 2018. nalazi se na listi sankcionisanih ruskih državljana američkog Sekretarijata za finansije i drugih država koje su u međuvremenu pooštravane – posljednji put nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Povod za sankcionisanje bili su događaji u vezi sa nelegalnim ruskim anektiranjem ukrajinskog polustrva Krim 2014. godine. Također, Deripaska je jedan od sedam oligarha koje je britanska vlada sankcionisala usljed ruske invazije na Ukrajinu – što podrazumijeva zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

Inače, ruski oligarh je svoje poslovanje razvijao i u Crnoj Gori. Od 2005. do 2012. Deripaska je bio vlasnik Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP). Fabrika je bilježila loše poslovne rezultate zbog čega su tadašnje crnogorske vlasti sa njim raskinula ugovor i fabriku uvela u stečaj.

Uz to imao je početkom dvijehiljaditih još nekoliko značajnih novčanih ulaganja. Pokretao je i arbitražne postupke u slučaju propale investicije u Kombinat aluminijuma – koji nisu okončani u njegovu korist.

Oktobra 2021. agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) pretresli su jednu vašingtonsku rezidenciju povezanu sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom.

Inače, tokom svoje karijere Deripaska je bio povezan i sa Paulom Manafortom, koji je vodio izbornu kampanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, uoči izbora 2016, a 2018. osuđen je zbog utaje poreza i bankovnih prevara.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti