14.07.2024.
HomeNovostiMarketi i tržni centri zbog marži kažnjeni sa 433.000 KM

Marketi i tržni centri zbog marži kažnjeni sa 433.000 KM

Zbog nepoštovanja uredbe kojom se ograničava marža na robu, od marta do sada uručeno je 60 prekršajnih naloga marketima i tržnim centrima u Srpskoj i to ukupne vrijednosti 433.000 KM.

Naime, kako su potvrdili za “Nezavisne” iz Inspektorata Republike Srpske, oni su od trećeg mjeseca ove godine pa sve do danas konstantno kontrolisali trgovačke centre s akcentom na kontrolu formiranja cijena koje podliježu Uredbi o ograničavanju marži u prometu robe, ali ipak s manjim prekidima u julu i avgustu.

“Ukupno je kontrolisano od strane republičke tržišne inspekcije oko 100 trgovačkih centara i manjih marketa  trgovina. Od tog broja, 50 kontrola je bilo neuredno, a izdato je 100 prekršajnih naloga u vrijednosti od 459.800 KM. Od toga je za prekoračenje Uredbe o ograničenju marži bilo 60 prekršajnih naloga u vrijednosti od 433.000 KM”, rekli su iz Inspektorata RS.

Kako navode, 34 prekršajna naloga u vrijednosti od 18.400 KM izdata su po nekom drugom osnovu za prekršaj, a najčešće je to bio problem neisticanja i neslaganja cijena.

“Takođe, prilikom kontrolisanja pridržavanja marži u marketima, kontrolisano je i ograničenje prodaje, odnosno kupovine proizvoda od strane trgovaca, a najčešće se postupalo po prijavama građana na takve slučajeve, gdje je tom prilikom u tri marketa utvrđeno da ograničavaju prodaju proizvoda, a izdato je šest prekršajnih naloga u vrijednosti od 8.400 KM”, rekli su iz Inspektorata RS.

Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženje građana “Oaza” Trebinje, za “Nezavisne” kaže da nadležni organi ne bi trebalo ni da izlaze iz tržnih centara i marketa, a s obzirom na to koliko poštuju, odnosno ne poštuju navedenu uredbu.

“Inspekcijski organi ne bi trebalo da izlaze iz određenih objekata dok se sve te cijene ne bi iskorigovale i ustalile. Tih nešto više od 400.000 KM je i mali iznos u odnosu na to koliko se u stvari ne poštuje primjena uredbe koja je donesena”, rekla je Ilijićeva.

Prema njenim riječima, svjedoci smo da svaki dan cijene rastu i niko se ne osvrće da zaštiti potrošače, a potrebno je da se, kako naglašava, donese odluka dokle može ići marža.

“Koliko mi se čini, tržnim centrima se više isplati da plaćaju kazne, nego da koriguju cijene”, istakla je Ilijićeva.

Iz Inspektorata RS dalje najavljuju da su u narednom periodu planirali da za jedan kraći period, a na nivou svih odjeljenja Inspektorata, izvrše oko 50 kontrola.

Podsjećamo, izmjenama i dopunama Uredbe o ograničavanju marži na prometu robe propisano je da maksimalna marža u veleprodaji na osnovne životne namirnice iznosi šest odsto, dok je u maloprodaji osam odsto.

Marža je razlika između nabavne i prodajne cijene nekog proizvoda.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti