Zašto “Duša” ne da da padnu akcize?

0

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je izmjene Zakona o akcizama kojima se ukida akciza na naftu i naftne derivate u Bosni i Hercegovini, međutim ponovo je u Domu naroda Parlamenta BiH usvojen različit tekst u odnosu na Predstavnički dom Parlamenta BiH tako da od jeftinijeg goriva još uvijek neće biti ništa.

Naime, prije izjašnjavanja o samom tekstu izmjena zakona kojim se ukidaju akcize, Dom naroda usvojio je amandman koji je predložila izaslanica SNSD-a, Dušanka Majkić, a koji glasi da se zakon primjenjuje u trajanju od 30 dana.

S obzirom da su izmjene zakona usvojene u različitim tekstovima ponovo je potrebno usaglašavanje, isto kao i sa izmjenama Zakona o PDV-u, tako da za sada cijene goriva u BiH ostaju iste.

Dodikov SNSD već duže vremena namjerno minira ukidanje akciza na naftu kako bi osigurao jednak dotok novca u entitetsku kasu koja je sve praznija. Procjenjuje se da će ovogodišnji budžetski deficit RS-a premašiti 600 miliona KM, uprkos činjenici da su znatno porasli prihodi od indirektnih i direktnih poreza.