Haradinaj premijer Kosova

kosovv

Skupština Kosova izabrala je na vanrednoj sjednici Ramuša Haradinaja za premijera Kosova.

Haradinaj se prethodno u ekspozeu pred poslanicima obratio i na srpskom jeziku.

Kao mandatar za formiranje Vlade Kosova Ramuš Haradinaj ocijenio je u ekspozeu da je Kosovo u teškoj situaciji, sa slabom ekonomijom i obrazovanjem i zdravstvom i visokom korupcijom na svim nivoima, ali i da dijalog sa Beogradom nema alternativu.

Kosovskim Srbima Haradinaj je na srpskom poručio da će raditi na izgradnji međusobnog povjerenja.

Haradinaj je na početku sjednice na kojoj se raspravlja o izboru premijera i Vlade Kosova u kratkom ekspozeu kazao da su Kosovu potrebna nova radna mjesta, strani investitori, bolje zdravstvo.

Dijalog sa Srbijom nema alternative, rekao je Haradinaj i dodao će raditi na jačanju prijateljstva sa svim prijateljima, i da će voditi dijalog sa svima.

Najavio je i da će se otvoriti i unutrašnji dijalog kako bi se razumjelo koji su problemi sa kojima se suočavaju građani Kosova.

"Za našu državu jako je važna konsolidacija reda i zakona. Kosovo je pred starim i novim rizicima, kao što je globalni terorizam", poručio je Haradinaj i obećao da će Kosovo tokom mandata dok je on na čelu Vlade Kosova približiti NATO-u, UN i EU.

Haradinaj je dodao da se put Kosova ka EU mora ubrzati.

Haradinaj je pred poslanicima Skupštine Kosova predložio sastav Vlade čiji će biti premijer. Vlada će pored premijera imati i pet zamjenika premijera i 21 ministarstva.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH