Zašto političari vrijeđaju i omalovažavaju novinare?

noviiii nar

Donald Trump se u srijedu opet obrušio na novinare na tiskovnoj konferenciji održanoj dan nakon izbora na sredini mandata, a posebno oštrim riječima obratio se novinaru CNN-a u Bijeloj kući nazivajući ga "neodgojenim i groznom osobom". Pozvao ga je da vrati mikrofon. I Hrvatska je imala svoju epizodu s mikrofonom i predsjednicom države.

Tijekom maratonske konferencije za medije našao je Donald Trump vremena i za uvrede. I to upućene novinarima. Vrhunac je dosegao s CNN-ovim Jimom Acostom. Pokušao je postaviti pitanje o migrantskoj povorci, ali Trumpu se to očito baš i nije svidjelo.

"Mislim da biste vi mene trebali pustiti da vodim zemlju, a vi vodite CNN. Kad biste to radili dobro, vaš rejting bio bi puno bolji. Sad je dosta", rekao je Trump novinaru koji je pokušao postaviti pitanje o istrazi ruskog upletanja u predsjedničke izbore.

"To je bilo prilično nestvarno iskustvo. Nikad nisam mislio da u ovoj zemlji neću moći ući i baviti se predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država samo zato što sam pokušao postaviti pitanje", rekao je Acosta, koji je uskoro ostao bez stalne akreditacije za praćenje Bijele Kuće.

Napetosti između predstavnika vlasti i medija nisu zaobišli ni Hrvatsku, a epizodu s mikrofonom ima i predsjednica ove zemlje Kolinda Grabar-Kitarović. Dok ju je reporter N1 televizije ispitivao o njezinom odustajanju od odlaska u Marakeš, Grabar-Kitarović gotovo je istrgnula mikrofon iz njegove ruke.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić već poslovično šokira svojom komunikacijom s novinarima. Posljednji je primjer neprimjereni odgovor u kojem je novinarku nazvao sunčekom.

Dok Trump naziva novinara ljepotanom, kolona migranata približava se američkoj granici, a rješenja nema. Problemi se gomilaju, a puno bolje nije ni više tisuća kilometara dalje, gdje prvi čovjek Zagreba nije znao koga zove u goste, ali je znao vrijeđati novinare. Čiji je posao da traže odgovore na svoja pitanja. Ne, one u kojima ih se naziva slatkicama i sunčekima, već one koje građani koji su izabrali upitane dužnosnike, zaslužuju čuti.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH