Zavirite u imovinski karton Mirsada Kukića (SDA); Stan, kuća, okućnica, ušteđevina…

kukic

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Mirsad Kukić je rođen u Banovićima 1958. godine. Diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli. Kukić je potpredsjednik SDA i predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke u Tuzli.

Karijera

Kukić je od 1994. do 2001. godine bio generalni direktor Rudnika mrkog uglja “Banovići”. Danas je pomoćnik generalnog direktora za razvoj i investicije u tom preduzeću. Bio je vijećnik u Općinskom vijeću u Banovićima i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Na općim izborima 2014. godine kandidovao se za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Imovina

Mirsad Kukić je suvlasnik stana vrijednog stotinu hiljada KM. Njegova supruga Envera je vlasnica još jednog stana od 66 metara kvadratnih. Njih dvoje imaju i kuću sa okućnicom koju je Kukić procijenio na 70.000 KM. U imovinskom kartonu iz 2014. godine je naveo da on i njegovih dvoje djece imaju ušteđevinu od 140.000 KM, piše CIN.

Kukić je vlasnik i suvlasnik u firmama “QM” i “Rudarinvest” iz Banovića.

Sudski procesi

Općinski sud u Sarajevu početkom sedmicu potvrdio je optužnicu protiv njega zbog krivičnog djela ”primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”. Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Kukić je 2006. godine osuđen na godinu i po dana zatvora jer je kao generalni direktor rudnika “Banovići” prekoračio granice službenog položaja, omogućivši nezakonito pribavljanje koristi drugim osobama, među kojima je i njegova majka. Kantonalni sud u Tuzli je na Kukićev zahtjev 2014. godine ovu presudu obrisao iz kaznene evidencije, navodi CIN.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH