Dan odluke: Hoće li Glavni odbor SDP-a pustiti Bijedića i drugove u zagrljaj SDA?

09 Velj 2019
101 times

Glavni odbor SDP-a BiH danas će se izjasniti o odluci BH bloka, koja nalaže da nema koaliranja sa nacionalnim strankama u naredne četiri godine. Lider SDP-a Nermin Nikšić je gostujući na TV1 u emisiji “Kopča” negirao da je SDP podijeljen kada je riječ o koaliranju sa SDA.

Živa rasprava

“Ma, nije podijeljena odluka. Nije nikad ni bilo dileme hoćemo li ući u koaliciju sa SDA - dakle, nećemo. Rekli smo vrlo jasno i precizno. SDP pojedinačno, kao politička partija, sami sa rezultatom koji smo ostvarili, sigurno nećemo učestvovati u vlasti na bilo kojem nivou, samo sa SDA ili samo sa HDZ-om”, izjavio je Nikšić.

Kako je naveo, postoji mogućnost da se otvore razgovori sa etnonacionalnim strankama, ali tek ako dođe do konsenzusa unutar BH bloka. U javnosti je odavno poznato mimoilaženje u stavovima sarajevske i tuzlanske organizacije SDP-a, gdje je prva protiv, a druga za ulazak u vlast.

​Članica Glavnog odbora SDP-a BiH Besima Borić za Oslobođenje kaže da je važno očuvati BH blok.

“To je otvaranje priče o budućnosti BiH, što je u skladu sa SDP-ovim opredjeljenjima, programskim ciljevima”, ističe Borić, konstatirajući da u SDP-u nema raskola po ovom pitanju.

“Što se tiče današnje sjednice, sigurna sam da će biti živa rasprava. Postoje različiti pristupi kako riješiti trenutnu situaciju i koji stav u konačnici zauzeti. Ne očekujem da će doći do revidiranja stavova i promjene onoga što je odlučio BH blok. Jedino šta očekujem je da nađemo izlaz za tuzlansku organizaciju. Mislim da tu organizaciju treba ostaviti da ona sama donese odluku, jer ona je specifična u BiH, ima svoju snagu i rezultat koji ne treba potcijeniti, ali se ne smije, naravno, ni zaboraviti sve ono što nam se dogodilo 2014. godine, jer smo ušli u koaliciju sa SDA i sve ono što nas je poslije debelo koštalo”, pojašnjava Borić.

Potpredsjednik partije Zoran Mikulić kaže nam da je dosad izneseno dovoljno argumenata za i protiv ulaska u vlast.

“Kakva god bude odluka GO, ona ne može promijeniti stav BH bloka. Ona može samo definirati stav SDP-a. Ukoliko GO donese odluku da se ide u vlast, tada se može samo tražiti novi sastanak lidera Bloka, na kojem će se takav stav zastupati. Već od ranije postoji stav SDP-a da ne idemo sami u vlast sa nacionalnim strankama. Ukoliko se bude išlo u vlast, to može biti samo u okviru BH bloka”, ističe Mikulić.

Patriotska dužnost

Bivši visoki funkcioner SDP-a Svetozar Pudarić stava je da državi treba politička organizacija, stranka ili partija, koja realno može biti nosilac opozicionog djelovanja u naredne četiri godine.

“Za takvo šta potrebna je mudra i promišljena strateška odluka, koja u svom provođenju neće dozvoljavati kompromise sa temeljnim principima na kojima počiva. Da li za to postoji znanja, volje i snage, to je pravo pitanje i za SDPBiH i za BH blok, pa i za BiH. Upravo je odbijanje da se valjaš u blatu korupcije sa trgovcima ljudskim sudbinama, koji će vladati ovom zemljom i naredne četiri godine, kako stvari stoje, patriotska dužnost izabranih predstavnika BH bloka”, navodi Pudarić u komentaru kojeg je napisao za portal Oslobodjenje.ba.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH