Britanski parlament: Rusija koristi Dodika za destabilizaciju BiH

12 Srp 2018
107 times

U izvještaju Komiteta za vanjsku politiku britanskog parlamenta navodi se da je prestanak ratnih dejstava i mir jedna od rijetkih uspješnih stvari na Balkanu.

Region se nalazi u značajnim socio-ekonomskim problemima, reforme kaskaju a Zapadnom Balkanu će trebati 50 do 60 godina da dostigne životni standard Evropske unije. Pored toga, izvještaj se fokusira i na druge zemlje koje nastoje utjecati na događaje u regiji, često sa ciljevima koji nisu u interesu običnih građana.

Jedna od zemalja koja se u izvještaju posebno izdvaja je i Rusija za koju Britanci navode da je voljna "učiniti sve što može da zaustavi put Zapadnog Balkana ka stabilnosti i demokratiji".

- Ovo je pokazala na primjeru pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. te nastojanjima da naoruža militantne grupe u Bosni i Hercegovini. Također, postoji rizik da će Rusija nastojati da podrije ili zaustavi ratifikaciju sporazuma između Makedonije i Grčke vezano za spor oko imena, a posebno u kontekstu referenduma koji se treba održati u Makedoniji – stoji u izvještaju.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova je također dalo svoj doprinos ovom izvještaju. Navelo je između ostalog da Rusija podržava destabilizirajuće aktivnosti političkih lidera u RS-u pri tome citirajući medijske navode da je policija u manjem bh. entitetu kupila veći broj pušaka.

- Veliki broj osoba je ukazao i na rusku podršku Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a, koji prijeti referendumom – naveli su iz ministarstva ističući i da je u toku izrada izvještaja o naoružavanju određenih grupa bosanskih Srba.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH