Kao nekad Karadžić i Boban: Dodik i Čović dogovorili protubosansku koaliciju u Mostaru

14 Svi 2018
133 times

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekli su danas nakon sastanka u Mostaru da su SNSD i HDZ BiH dogovorili koaliciju nakon predstojećih izbora na kojima očekuju veliku pobjedu ove dvije stranke.

Čović je rekao da se HDZ BiH, s obzirom na to da nije promijenjen Izborni zakon, mora organizirati s partnerima da bi uvjerljivo dobio izbore i u miru čekao implementaciju izbornih rezultata.

On je naveo da je s Dodikom razgovarao o formiranju vlasti na nivou BiH da nakon izbora ne bi bilo puno zastoja i čekanja i da bi vlast bila što prije uspostavljena.

- Mi smo partneri, to smo se dogovorili još prije i prenijet ćemo to na sve naše saradnike da to bude u narednim mjesecima efikasno - dodao je Čović.

On je naglasio da je saradnja dvije stranke dobra i da se ostvaruje i u Predstavničkom i u Domu naroda parlamenta BiH, kao i na svim drugim nivoima.

Čović pojasnio da je "plan B", koji je ranije spominjao zbog nedonošnja izmjena Izbornog zakona, zapravo stvaranje uvjeta za sigurnu izbornu pobjedu i traženje partnera prije izbora.

- Da smo uradili izmjene i osigurali da jedan narod drugom ne može birati predstavnike, onda bismo ležernije išli u kamanju, a onda bi koalicije izgledale drugačije, a pošto se to nije dogodilo, mi kroz plan B moramo drugačije sagledali naša koaliranja kako bismo osigurali uvjerljivu pobjedu - dodao je Čović.

Dodik je naglasio da SNSD sa svojim partnerima očekuje najveću pobjedu do sada.

On je izrazio žaljenje što nije došlo do izmjena Izbornog zakona i rekao da apsolutno podržava princip da jedan narod ne bira drugom predstavnike.

Navodeći da je u BiH očigledno i dalje na sceni ignoriranje realnosti, Dodik je rekao da želi da podrži princip da svaki narod bira svoje predstavnike.

- BiH može biti stabilna ukoliko je tako, a ukoliko je drugačije, onda to unosi nove kalkulacije, špekulacije i nemire i može značajno da usložni međunacionalne odnose. Zato bi bilo fer i korektno da ojačamo taj princip da svako bira svoje predstavnike - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da nema više uvjeta za izmjenu Izbornog zakona i da se svi trebaju okrenuti uvjetima za fer i tolerantnu izbornu kampanju.

Rate this item
(0 votes)

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH