27.05.2024.
HomeNovostiŽeljanine želje puste: Gospođa sanja milion Hrvata u BiH

Željanine želje puste: Gospođa sanja milion Hrvata u BiH

HDZ-ova zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u utorak u razmjeni mišljenja s predsjedavajućim parlamenata zemalja Zapadnog Balkana o njihovim evropskim perspektivama.

Tpkom rasprave, zastupnica Zovko je izrazila nadu da će tokom predsjedanja Vijećem EU, Republika Hrvatska imati značajnu ulogu u procesu otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Tom prilikom istaknula je kako sve zemlje Zapadnog Balkana djeluju slušajući preporuke Evropskog parlamenta, osim Bosne i Hercegovine.

„Šta se događa s Bosnom i Hercegovinom, imamo četiri rezolucije Europskog Parlamenta koje se tiču Bosne i Hercegovine, što se događa s milijun hrvatskih građana koji žive u Bosni i Hercegovini?“, upitala je Zovko.

Prema službenim podacima Agencije za statistku BiH, u BiH trenutno živi 544 hiljade Hvata, dakle skoro duplo manje od broja kojim barata Željana Zovko.

Inače, prema svim dosadašanjim popisima, najviše Hrvata u povijesti BiH živjelo je pred rat: prema popisu 1991. godine Hrvata je bilo nešto više od 760 hiljada.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti