18.04.2024.
HomeNovostiNezavisni odbor nije nezavisan: Saglasan sa smjenom Kormana, kojem je politika već...

Nezavisni odbor nije nezavisan: Saglasan sa smjenom Kormana, kojem je politika već presudila

Nezavisni odbor Skupštine Tuzlanskog kantona dao je saglasnost Vladi za smjenu direktora Uprave policije Dževada Kormana. Razlog smjene je, podsjećamo, negativna ocjena koju je za rad u prošloj godini Kormanu dodijelio resorni ministar Sulejman Brkić.

Nakon što je direktor Uprave policije Dževad Korman podnio Izvještaj o radu za juli-septembar i informaciju o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za novembar prošle godine, Nezavisni odbor je iza zatvorenih vrata razmatrao Vladin zahtjev za njegovu smjenu. Po zakonu, smjena direktora Uprave policije nije moguća bez saglasnosti Nezavisnog odbora.

U pisanom saopćenju, između ostalog, navedeno je da je Nezavisni odbor dao saglasnost na odluku Vlade o smjeni direktora Uprave policije Dževada Kormana jer je njegov rad u prošloj godini ocijenjen nezadovoljavajućom ocjenom. Korman smatra da je Vladina negativna ocjena neutemeljena i najavljuje da će nakon smjene pokrenuti tužbu.

“2019. godina, kada je u pitanju sigurnost građana u kantonu, zadovoljavajuća je, ocjena je zadovoljavajuća. Što se tiče Uprave policije, kako će to dalje u proceduri biti tumačeno i prihvaćano, u prilog tome opet govore činjenice. Kada je u pitanju moj status, ja ću svoje pravo zatražiti putem suda”, ističe Korman.

Ministar unutrašnjih poslova TK-a Sulejman Brkić (SDBiH) odgovara da Korman ima pravo na to: “Neka krene u taj postupak. To je sasvim normalna stvar ukoliko smatra da su njegova prava povrijeđena”.

Odluka Nezavisnog odbora mogla bi biti sporna jer su dva člana u mogućem sukobu interesa zbog toga što su donedavno bili na određenim stranačkim funkcijama. Jedan član je, podsjećamo, ranije podnio ostavku nakon što je protiv njega pokrenut krivični postupak. O smjeni Kormana, na prijedlog ministra Brkića, Vlada će odlučivati ovog petka.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti