27.05.2024.
HomeSvijetBrexit: Šta će se promijeniti poslije 31. januara?

Brexit: Šta će se promijeniti poslije 31. januara?

Velika Britanija napušta Evropsku uniju sutra u ponoć po centralnoevropskom vremenu, odnosno u 23 časova po vremenu u Londonu i odmah će ući u 11-mjesečni period tranzicije, prenio je BBC.

Tokom tranzicije Velika Britanija će nastaviti da se pridržava pravila EU i uplaćuje novac EU.

Većina stvari će ostati ista, ali biće i nekih promjena.

Poslanici Velike Britanije, njih 73 će automatski izgubiti svoja mjesta u Evropskom parlamentu jer će Britanija napustiti sve evropske institucije i agencije.

Međutim, tokom perioda tranzicije Evropski sud pravde će nastaviti da ima konačnu riječ o pravnim sporovima.

Britanski premijer Boris Džonson moraće da bude posebno pozvan ukoliko želi da se u budućnosti pridruži ostalim liderima na samitima Savjeta EU.

Britanski ministri, takođe, neće više prisustvovati redovnim sastancima EU na kojima se odlučuju stvari poput ograničenja ribolova.

Velika Britanija će moći da započne razgovore sa zemljama širom svijeta o postavljanju novih pravila za kupovinu i prodaju roba i usluga, jer do je bila članica EU nije joj bilo dozvoljeno da održava formalne trgovinske pregovore sa zemljama poput SAD i Australije.

Pristalice Brexita tvrde da će sloboda postavljanja sopstvene trgovinske politike podstaći ekonomiju Velike Britanije.

Dogovaranje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU je prioritet, tako da dodatni troškovi za robu i druga trgovinska ograničenja ne budu potrebni kada se završi period tranzicije.

Ako se postignu bilo kakvi trgovinski sporazumi oni neće moći da se primjenjiju dok se ne završi period tranzicije.

Britanski pasoši će promijeniti boju, opet će, nakon više od 30 godina biti plavi sa elementima zlatne boje, kakvi su korišćeni prvi put 1921. godine. Međutim, postojeći pasoši bordo boje biće i dalje validni.

Sutra će u opticaj ući oko tri miliona prigodnih kovanica od 50 penija sa datumom “31. januar” i natpisom: “Mir, blagostanje i prijateljstvo sa svim narodima”.

Tim koji je vodio pregovore između Velike Britanije i EU i pripreme za slučaj da dogovor ne bude postignut biće raspušten na dan Brexita.

Tim za predstojeće razgovore biće, inače, smješten u Dauning stritu 10.

Njemačka neće izručivati svoje građane Velikoj Britaniji, tačnije neće biti moguće da osumnjičeni počinioci krivičnih djela budu vraćeni u Veliku Britaniju ukoliko pobjegnu u Njemačku, jer njemački Ustav ne dozvoljava ekstradiciju sopstvenih građana ukoliko se ne radi o zemlji članici EU.

Budući da tranzicioni period počinje odmah nakon Brexita, većina drugih stvari ostaje ista, barem do 31. decembra 2020. godine.

Avioni, brodovi i vozovi saobraćaće kao i obično, a i tokom tranzicionog perioda državljani Velike Britanije čekaće u redovima rezervisanim samo za države članice EU.

Dok im ne istekne važnost vozačke dozvole i pasoši za kuće ljubimce biće validni, a važiće i evropske kartice zdravstvenog osiguranja i one će moći da budu korišćene u bilo kojoj državi članici EU, kao i u Švajcarskoj, Norveškoj, na Islandu i u Lihtenštajnu i biće validne tokom perioda tranzicije.

Sloboda kretanja i dalje će se primjenjivati tokom tranzicije, tako da će državljani Velike Britanije i dalje moći da žive i rade u EU kao što to trenutno čine.

Isto se odnosi i na žitelje država članica EU koji žele da žive i rade u Britaniji.

Državljani Velike Britanije koji žive u EU i dalje će primati državnu penziju, a takođe dobijaće i godišnje povećanje.

Britanija će nastaviti da doprinosi budžetu EU tokom tranzicionog perioda, a trgovinska razmjena između Britanije i EU biće nastavljena bez uvođenja dodatnih troškova ili provjera.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti