20.06.2024.
HomeNovostiZbog sve većeg gubitka pastve: Katolička crkva bi mogla blagosloviti istospolne parove

Zbog sve većeg gubitka pastve: Katolička crkva bi mogla blagosloviti istospolne parove

Papa Franjo je sugerirao da bi mogao razmotriti da Katolička crkva blagoslovi istospolne parove. Odgovarajući grupi kardinala koji su ga zamolili da razjasni ovo pitanje, on je rekao da svaki zahtjev za blagoslovom treba tretirati s “pastoralnim milosrđem”.

“Ne možemo biti sudije koje samo poriču, odbijaju i isključuju”, rekao je. Dodao je, međutim, da Crkva i dalje smatra da su istospolni odnosi “objektivno grešni” i da neće priznati istospolne brakove.

Zahtjev je bio jedan u nizu onih koji su upućeni Papi uoči globalnog skupa koji bi trajao više sedmica kako bi se razgovaralo o budućnosti Crkve i koji počinje u Vatikanu u srijedu.

U Katoličkoj crkvi, blagoslov je molitva ili molba, koju obično izriče sveštenik, tražeći da Bog blagonaklono gleda na osobu ili ljude koji su blagoslovljeni. Biskupi u nizu zemalja, uključujući Belgiju i Njemačku, počeli su dozvoljavati sveštenicima da blagosiljaju istospolne parove, ali je stav crkvenih vlasti ostao nejasan. Godine 2021., nakon sličnog zahtjeva za pojašnjenjem, doktrinarna kancelarija Vatikana presudila je protiv dopuštanja ove prakse.

Odgovarajući na najnoviji zahtjev, Papa je rekao da Crkva razumije brak kao “isključivu, stabilnu i neraskidivu zajednicu između muškarca i žene” kao i da treba izbjegavati “bilo koju vrstu obreda ili sakramentala koji bi mogli biti u suprotnosti s ovim uvjerenjem”.

Ali dodao je da “kada se traži blagoslov, to je izricanje molbe Bogu za pomoć, molba da se živi bolje”. “Pastoralna razboritost mora na adekvatan način razlučiti da li postoje oblici blagoslova koje traži jedna ili više osoba, a koji ne prenose pogrešan koncept braka”, rekao je.

Navodno sugerirajući da se zahtjevi za blagoslovima trebaju razmatrati od slučaja do slučaja, rekao je da “odluke koje mogu biti dio pastoralne razboritosti u određenim okolnostima ne bi trebale nužno postati norma”.”Kanonsko pravo ne bi trebalo i ne može obuhvatiti sve”, rekao je on.

Dodao je da Crkva uvijek treba da pristupa svojim odnosima s ljudima s “ljubaznošću, strpljenjem, razumijevanjem, nježnošću i ohrabrenjem”.

U februaru je glasanje visokih ličnosti u Engleskoj crkvi podržalo prijedloge da se dopuste molitve blagoslova za istospolne parove.

Taj potez bi značio da bi istospolni par mogao otići u anglikansku crkvu nakon zakonske ceremonije vjenčanja na službe koje uključuju molitve posvećenja, zahvalnosti i Božji blagoslov.

federalna.ba/BBC

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti