18.05.2024.
HomeNovostiKoliko će ograničavanje marži rasteretiti kućne budžete

Koliko će ograničavanje marži rasteretiti kućne budžete

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono stvarno rasteretiti opterećene kućne budžete? Ili je i dalje opravdana bojazan dijela građana od scenarija da bi se moglo birati izmеđu platiti račune ili jesti.

Sa ispod prosječnom penzijom Banjalučanka sa kojom smo razgovarali, kao i većina penzionera dobro pazi šta kupuje. Prati akcijske cijene, a sada i markicu Društveno odgovorni. No, nema prevelika očekivanja jer su cijene svakako previsoke u odnosu na primanja. Market koji je posjetila ekipa BHRT-a odlučio se da za akciju Društveno dogvoorni izdvoji artikle njihove robne marke, te se mogu ostvariti popusti.

Na policama je mnogo više označenih artikala, no ono što uočavaju potrošači je da još nema sniženih namirnica za svakodnevnu upotrebu poput mlijeka, mesa, brašna i kruha.

Na listi 19 dodatnih proozvoda koji su predstavljeni u resornom ministarstvu su i mliječni te proizvodi od mesa određenih proizvođača, začini, zamrznuto voće i povrće, sredstva za higijenu i drugi, a na policama bi se trebali naći do kraja sedmice kada očekuju da kampanja u potpunosti zaživi.

BOŽANA RADOŠEVIĆ, stručna suradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS

Ovo sada kada vidimo spisak namirnica od 19 proizvoda koje smo danas imali priliku vidjeti kroz medije sigurni smo da na zalost bneće uticati na poboljsanje zivotnog standarda odnosno smanjenje troskova osnovnih zivotnih namirnica, odnosno proizvoda koji ulaze u svakodnevnu upotrebu.

OSTOJA KREMENOVIĆ, Pokret potrošača Republike Srpske

Prepisivanje iskustava iz susjednih zemalja je dobro i korisno, ali oni imaju sasvim drugačije mehanizme koje koriste za zastitu svojih potrosaca. Uzmimo da danas u Srbiji startuje penzionerska kartica koja omogućava 10 9 20% snuzenje svih cijena ili određenih cijena.

Sličnom akcijom i Vlada Federacije BiH nastoji odgovoriti na poskupljenja životnih namirnica. Sa trgovcima je dogovoreno ograničavanje cijena za ukupno 34 artikla, a nakon sastanka koji će održati ove ili sljedeće sedmice trebalo bi biti poznato i kada će akcija zvanično početi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti