Žbanić stižu čestitke, Dodikov savjetnik je kritizira

0

Jasmila Žbanić dobila je u ponedjeljak brojne čestitke jer je njen film o genocidu u Srebrenici, “Quo vadis, Aida”, bio uvršten u najuži izbor za prestižnu filmsku nagradu Oscar, no iz krugova bliskih Miloradu Dodiku stigle su ocjene kako je baš dobro da ovaj film nije nagrađen.

Uz čestitke redateljici, opća je ocjena kako povijesnu važnost filma ne može umanjiti činjenica da tu nagradu ipak nije dobio na noćašnjoj dodjeli Oscara.

“‘Quo Vadis, Aida” je povijesni, nevjerojatan film čija važnost nadilazi svaku nagradu. Bravo za Jasmilu Žbanić i za sve koji su sudjelovali u nastanku filma”, napisao je na svom twitter nalogu veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Field. On je i prije proglašenja dobitnika ovogodišnjeg Oscara, zajedno s američkim veleposlanikom Ericom Neslonom, poslao poruku kako je ovo filmsko ostvaranje za njih pobjednik, kakav god ishod bio u konačnici.

I šef delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler u ponedjeljak je na twitteru čestitao redateljici Žbanić.

“Iako film nije dobio ovu nagradu vaš izvanredni uspjeh prepoznat je diljem svijeta i to će se sigurno nastaviti. Bravo!”, napisao je Sattler.

Posebne izraze zahvalnosti Žbanić je dobila iz Memorijalnog centra Srebrenica. Konstatirali su kako je film doprinio širenju istine o strašnim zločinima u kojima je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

“Desetke pitanja o genocidu u Srebrenici dobili smo upravo zahvaljujući činjenici da je ova tema došla do publike diljem svijeta”, navedeno je u poruci ovog centra na društvenim mrežama.

No Milan Tegeltija, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, misli kako je baš dobro to što “Quo vadis, Aida” nije nagrađen Oscarom.

On je na svom twitter nalogu objavio komentar u kojemu sugerira kako je film politički problematičan pa bi prestižna filmska nagrada samo potaknula nove prijepore.

“Opet bismo imali Srebrenicu kao središnju temu javnog života u BiH i beskonačne jalove rasprave i novo dizanje tenzija. Pokušaj političke kapitalizacije zločina u Srebrenici drži BiH zarobljenom u vremenu”, napisao je Tegeltija.

Mediji u Republici Srpskoj uglavnom su ignorirali činjenicu da je “Quo vadis, Aida” bio nominiran za Oscara, a onim pod kontrolom vlasti u tom entitetu nisu objavili niti retka o samom filmu, njegovom sadržaju i kvaliteti.

Najviši dužnosnici iz RS, unatoč presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uporno odbijaju proznati kako je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima, za što su odgovornima proglašene vojske i policija bosanskih Srba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here