19.04.2024.
HomeNovostiZabrinjavajuće zagađenje zraka u Tuzli

Zabrinjavajuće zagađenje zraka u Tuzli

U zimskim mjesecima prošle i ove godine povećava se broj stanovnika Tuzlanskog kantona oboljelih od hronične opstruktivne upale pluća, kao i upale gornjih disajnih puteva. Stručnjaci u ovom periodu godine kada su povećane količine štetnih čestica u zraku preporučuju smanjeno kretanje na otvorenom, korištenje zaštitinih maski i odlazak u prirodu ili na planinu.No, koliko je to dovoljno?

Enormno visoka koncentracija zagađujućih materija u zraku i dalje predstavlja prijetnju za zdravlje stanovništva Tuzlanskog kantona, pogotovo u Tuzli, Živinicama i Lukavcu, gdje je u zimskim mjesecima, prema podacima sa mjernih stanica zrak uglavnom vrlo nezdrav ili opasan po zdravlje. Najveći zagađivači pored industrijskih postrojenja su automobili, ali i individualna ložišta. Rješavanju ovog problema treba pristupiti planski.

“Ako znamo da individualna ložišta predstavljaju veliki problem uz spaljivanje uglja, onda bi trebalo zabraniti spaljivanje uglja i napraviti plan subvencije prelaska svih domaćinstava na neke druge energente. Naravno, dati određeni rok i pomoć građanima da šređu na druge energente”, kazala je direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla Džemila Agić.

U Gradskoj upravi tvrde da je 55 posto domaćinstava na sistemu daljinskog grijanja i da se toplovodna mjera kontinuirano proširuje, dok u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša ističu da poduzimaju određene aktivnosti u cilju rješavanja problema.

“Mi zajedno sa općinama i gradovima finansiramo širenje te mreže i investiramo u mjere energijske učinkovitosti u javnim objektima u nadležnosti kantona”, pojasnio je Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode TK-a.

Očito da ove mjere u potpunosti nisu dovoljne, stoga su građani i nevladine organizacije okupljanjima u Tuzli od nadležnih traže rješenje problema.

“I građani su veliki krivci i oni moraju poduzeti određene mjere i smanjiti svoj uticaj na zagađenje, a i vršiti pritisak na nadležne institucije da preduzmu određene mjere”, zaključila je Agić.

U danima prekomjernog zagađenja zraka najugroženija su djeca, starije osobe, osobe sa plućnim i kardiovaskularnim teškoćama ali i trudnice.

federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti