20.04.2024.
HomeLifestyleSnaga bilja: Začini kao lijek

Snaga bilja: Začini kao lijek

Možda niste znali, ali začini su koncentrovani izvori antioksidanata zbog čega se mnogi od njih koriste kao pomoć za ublažavanje brojnih tegoba kod teških oboljenja.

Postoji više od 100 začina koji se redovno koriste u kulinarstvu širom svijeta, ali ove bi svakako trebalo da uvrstite u svoju redovnu ishranu!

1. Cimet snižava šećer u krvi

Cimet je posebno odličan za ljude koji imaju visok šećer u krvi. On daje slatki ukus hrani bez dodavanja šećera, a studije pokazuju da može sniziti nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Cimet takođe blagotvorno djeluje na srce, smanjuje holesterol u krvi i trigliceride.

2. Kurkumom protiv upala

Kurkuma je najpoznatija po upotrebi u indijskim jelima od karija i postala je trendi superhrana zbog svoje sposobnosti da smanjuje upalne procese. Jedna od komponenti kurkume je supstanca koja se zove kurkumin. Istraživanja pokazuju da može da smanji upalu u mozgu, a koja je povezana sa Alchajmerom i depresijom. Zbog svojih protivupalnih svojstava, kurkumin je takođe efikasan u smanjenju bola i oticanja kod osoba sa artritisom. Jedna studija je otkrila da je kombinacija kurkumina i lijeka za hemioterapiju efikasnija u smanjivanju tumora otpornih na lijekove nego upotreba same hemioterapije.

3. Đumbir ublažava mučnine

Istraživanje je otkrilo da je đumbir efikasan u smirivanju mučnine povezane s trudnoćom i smanjuje uznemirenost stomaka nakon operacija. Neke studije su takođe otkrile da đumbir ublažava simptome vezane za “bolest kretanja” ili ih u potpunosti sprečava. Može čak pomoći kod mučnine i povraćanja izazvanih hemioterapijom, ako se uzima zajedno sa lijekovima protiv mučnine.

 

4. Bijeli luk jača zdravlje srca

O blagotvornom uticaju bijelog luka na zdravlje dosta se zna, ali manje je poznato da konzumiranje ove začinske povrćke može da zaštititi vaše srce od promjena koje dovode do teških kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja su otkrila vezu između redovnog unosa belog luka sa održavanjem elastičnosti krvnih sudova, posebno kod žena. Pored toga, studije sugerišu da konzumiranje bijelog luka može da smanji holesterol i trigliceride.

5. Kajenska papričica olakšava bol

Kapsaicin, koji se nalazi u veoma ljutoj kajenskoj papričici, smanjuje broj signala boli koje naš mozak dobija. Rezultat je da u daleko manjoj meri osjećamo ovu vrstu neprijatnosti. Djeluje na bol uzrokovanu artritisom i oštećenjem nerava povezanih sa dijabetesom. Laboratorijska istraživanja i studije na životinjama ukazuju da konzumiranje kajenske papričice pomaže kod bolova izazvanih unutrašnjim čirom. Iako ljudi često povezuju začinjenu hranu sa želudačnim tegobama, kapsaicin pomaže u smanjenju čira ograničavajući rast bakterija koje ga uzrokuju čir, smanjujući višak želudačne kiseline i povećavajući protok krvi.

 

 

 

 

mondo.rs

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti