23.07.2024.
HomeNovostiZa šta se sve tereti uhapšeni bivši major Vojske RS-a Ratko Đurković

Za šta se sve tereti uhapšeni bivši major Vojske RS-a Ratko Đurković

Iz Tužilaštva BiH oglasili su se povodom hapšenja bivšeg majora Vojske RS-a Ratka Đurkovića. On je uhapšen jutros u Ugljeviku.

Kako navode, akcija SIPA-e provedena je po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine.

Ratko Đurković rođen je 1943. godine i nekadašnji je zapovjednik Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS-a. Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenog Radomira Nedića, nekadašnjeg zapovjednika Prve majevičke brigade.

“Terete se da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS-a koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubistva civila i zarobljenika niti su, nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik u mjesecu julu 1992. godine”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Prilikom napada, kako dalje navode, vojne snage kojima su zapovjedali osumnjičeni, ubile su četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika ARBiH, koji su prethodno bili zarobljeni.

“Osumnjičeni se terete kao zapovjednici zbog kaznenih djela zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. tačka h) u svezi s tačkom a) i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. tačka a) KZ BiH, a sve u vezi sa člankom 180. stavak 2. KZ BiH”, pojašnjeno je, prenosi Klix.

Osumnjičeni Đurković, ističu, lišen je slobode i u zakonskom roku bit će predat postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati.

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajući tužilac će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdravstvenom stanju, odlučiti o dalnjjim aktivnostima prema osumnjičenom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti