Za nasilni upad u američki Kongres tereti se 400 osoba

0
WASHINGTON, DC - JANUARY 06: Protesters interact with Capitol Police inside the U.S. Capitol Building on January 06, 2021 in Washington, DC. Congress held a joint session today to ratify President-elect Joe Biden's 306-232 Electoral College win over President Donald Trump. A group of Republican senators said they would reject the Electoral College votes of several states unless Congress appointed a commission to audit the election results. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Američko Ministarstvo pravosuđa priprema ponude za izjašnjenje o krivici za 400 potencijalnih optuženika koji se terete za nasilni upad u zgradu Kongresa početkom ove godine.

Tužitelji su pripremili veliki broj dokaza, videosnimaka i drugog materijala protiv osoba koje se terete za nerede. Istraga je nazvana jednom od najvećih u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Već je više od 300 osoba, sljedbenika bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, optuženo za nasilni upad u zgradu zakonodavne vlasti.

Pravni stručnjaci očekuju da će se postići dogovor s optuženima, umjesto da se provede skupo i izazovno suđenje. Za one kod kojih to ne bude slučaj tj. protiv kojih se bude vodio proces pred sudom, proces bi mogao trajati više od godinu dana.

Iz Ministarstva pravosuđa su istakli da je istraga vjerovatno jedna od najsloženijih ikada. Ukazali su da tužitelji i agenti FBI-a rade veliki posao.

Između ostalih, moraju pregledati videozapise ukupnog trajanja više od 15.000 sati, da moraju provjeriti 1.600 elektronskih uređaja i istražiti nekoliko stotina elektronskih komunikacija.

Tužioci su naglasili da je izdato više od 900 naloga za pretres u skoro svakoj saveznoj državi.

Nadležni tvrde da im građani pomažu u identifikaciji počinioca. Potcrtali su da su primili više od 210.000 prijava građana i da je sačinjeno 80.000 izvještaja na osnovu razgovora sa svjedocima i osumnjičenima.

Advokati optuženih su se požalili da nemaju dovoljno materijala da bi se adekvatno pripremili za suđenje ili za eventualno pregovaranje o izjašnjavanju o krivici, prenosi CNN.