Evropski “vakcina pasoš” izdavaće se samo onima koji su primili vakcine odobrene od Evropske agencije za lijekove

0

Prijedlog za uvođenje takozvanih “vakcina pasoša”, koji će biti iznijet 17. marta, za pomoć slobodnom kretanju unutar Evropske unije, omogućit će kretanje samo uz vakcinacije koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, piše Euronews.

Vakcinisanje od neodobrenih kompanija neće biti obuhvaćeno EU klauzulom o odgovornosti i kontroli kvaliteta. Ylva Johansson, komesarka za unutrašnje poslove, potvrdila je detalje u petak naveče.

Izvor Euronewsa je rekao da je EU komesar za pravosuđe Didier Reynders jasno stavio do znanja da države članice mogu slobodno vakcinisati svoje građane drugim vakcinama, ali neće im biti dodijeljena licencirana putna potvrda ako njihova vakcina nije bila od odobrenih proizvođača, to jeste, Pfizera, AstraZenecae, Moderne i Johnson & Johnson.

Trajanje digitalnog zelenog certifikata trebalo bi biti ograničeno trajanjem pandemije, rekao je isti izvor, dodajući da će testovi i karantina i dalje omogućavati slobodu kretanja. U tom smislu vakcinacija nije jedini način da neko dobije dozvolu slobodnog kretanja. Certifikat će biti dostupan u digitalnom i papirnatom obliku.

Reynders je u četvrtak naglasio da su zaštita podataka i moguća diskriminacija i dalje ključni problemi Evropske komisije koja radi na prijedlogu putnog certifikata Covid-19. On želi ubrzati prihvatanje prijedloga u Evropskom parlamentu, što bi dovelo do “obavezujućeg instrumenta” za sve države članice prije ljeta.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi tehnički bilo moguće razviti “zelenu kartu” u roku od otprilike tri mjeseca koristeći podatke koji pokazuju da li je osoba vakcinisana, negativno testirana ili je imuna nakon što je preboljela bolest, ali da se mnoga politička pitanja prvo moraju riješiti.

Certifikati bi mogli pomoći povratku avionskim putovanjima i možda izbjeći još jednu devastirajuću turističku sezonu, jer turistička industrija i šira ekonomija trpe zbog ograničenja.

Zemlje južne Evrope koje zavise od turizma, poput Grčke, Španije i Portugala, podržavaju takav sistem, ali njihovi sjeverni partneri iz EU, poput Njemačke, imaju rezerve oko toga hoće li takvi certifikati funkcionisati.