19.04.2024.
HomeNovostiVučićev tabloid zvoni na uzbunu: "Američki tenkovi na granici Srbije"

Vučićev tabloid zvoni na uzbunu: “Američki tenkovi na granici Srbije”

Strategija “obuzdavanja Rusije” traje još od Hladnog rata, ono što se mijenja je taktika. A taktika je prošla kroz nekoliko faza, od kojih je poslednja najavljeno prebacivanje Drugog američkog oklopnog puka u Bugarsku ili Rumuniju. Trajno prebacivanje američkih trupa uticaće i na Srbiju, piše beogradski tabliod Informer.

Trumpova administracija planira povuči oko 9.500 vojnika iz baza u Njemačkoj, državi u kojoj SAD imaju najveći broj stacioniranih vojnika u Evropi. Samo u Japanu američka vojska ima veći broj stalno stacioniranih trupa.

Najavaljena je mogućnost prebacivanja Drugog oklopnog puka američke vojske u Rumuniju, Bugarsku, Poljsku ili neku od pribaltičkih republika.

Trajno stacioniranje američkih oklopnih jedinica neće se reflektovati samo na crnomorski region, već i na cijeli Balkan, procjenjuje Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije.

– Srbija mogućnost trajnog stacioniranja američkih oklopnih trupa u Rumuniji ili Bugarskoj, sa jedne strane, može da posmatra kao ukorenjivanje i jačanje NATO-a u ovom dijelu Evrope, a sa druge, to ne mora da znači da će na Srbiji biti pojačani pritisci zato što su aktivnosti Alijanse okrenuti Crnom moru i državama koje se graniče sa Ukrajinom i Rusijom – napominje on.

Srbija je došla je do maksimuma saradnje koju može da ima jedna nečlanica NATO-a, a da ne naruši proklamovanu vojnu neutralnost, ali treba da bude svjesna da Alijansa, pored redovnih vejžbi koje ima sa Rumunijom i Bugarskom, pojačava trajno prisustvo svojih trupa u regionu, zaključuje Gajić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti