12.06.2024.
HomeSvijetVojska u Mijanmaru ukida internet i privodi novinare

Vojska u Mijanmaru ukida internet i privodi novinare

Vladajuća vojna hunta u Mijanmaru ukinula je sve usluge bežičnog interneta do daljnjeg, što je pokušaj da se komunikacija i razmjena poruka u zemlji stavi pod kontrolu.

Demonstranti, koji svakodnevno protestiraju protiv vojnog udara od 1. februara, koriste internet kako bi organizirali okupljanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

U petak je većina građana Mijanmara ostala bez pristupa internetu, nakon što su telekomunikacione kompanije dobile uputstva od Ministarstva saobraćaja i veza da zaustave usluge bežičnog interneta.

Ubijeno stotine, uhapšene hiljade ljudi

Izvještaji Ujedinjenih naroda pokazuju da su, uporedo sa zaustavljanjem protoka informacija, snage sigurnosti u Mijanmaru privele desetke novinara te građane koji su razgovarali s predstavnicima medija.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) saopćila je u petak da je tokom vojne vladavine od 1. februara nestalo stotine ljudi, političara, izabranih zvaničnika, novinara, aktivista i demonstranata.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), sa sjedištem na Tajlandu, navodi da je najmanje 543 ljudi ubijeno u nasilju nad demonstrantima protiv vojnog udara u Mijanmaru.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti