Johnson & Johnson počeo testiranje vakcine na tinejdžerima

0
Vials labelled "COVID-19 Coronavirus Vaccine" and sryinge are seen in front of displayed Johnson&Johnson logo in this illustration taken, February 9, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Kompanija Johnson & Johnson započela je testiranje svoje vakcine protiv korona virusa na tinejdžerima, a prva ispitivanja obaviće se na uzrastu od 16 i 17 godina, prenela je agencija AP.

Američki proizvođač vakcina je saopštio da će testiranje na tinejdžerima biti dodato u tekuću studiju vakcine kod odraslih koja je započela prošlog septembra.

Nakon pregleda prvih podataka za starije tinejdžere, ispitivanja će biti proširena na adolescente uzrasta od 12 do 15 godina.

Johnson & Johnson je najavio i da će se prvi testovi ove vrste sprovoditi u Velikoj Britaniji i Španiji, a zatim će se ona proširiti na dobrovoljce u SAD, Kanadi i Holandiji, u Brazilu i Argentini.

Kroz ispitivanja će se testirati bezbednost i efikasnost vakcine u primeni sa jednom dozom i dve doze, s tim što će se protokol sa dve doze proučavati u intervalima od jednog, dva i tri meseca nakon primene prve doze.

Kompanija nakon ovoga najavljuje nastavak ispitivanja na trudnicama i deci.

Ukupno 100 miliona doza vakcina Johnson&Johnson ugovoreno je za isporuku u SAD do kraja maja ili juna.

Američki regulatori formalno su odobrili ovu vakcinu 28. februara, čime je postala treće cepivo koje je odobreno u SAD i koju je potrebno primiti jednom.

Vakcina bi trebalo da bude isplativa alternativa cepivima Pfizer i Moderna, a može da se čuva u frižideru umesto u zamrzivaču.

I Svetska zdravstvena organizacija odobrila 12. marta Johnson & Johnsona vakcinu za hitno korišćenje, uz Pfizer i britansku AstraZenecu.

Ovo odobravanje pokriva upotrebu vakcine u svim zemljama koje pokriva COVAX sistem. Dan ranije, Johnson & Johnson vakcinu odobrila je Evropska agencija za lekove.

Jedna doza ove vakcine je 66 posto efikasna protiv korona virusa.