17.07.2024.
HomeNovostiVlast opet brzopleta i konfuzna: Kantoni pomjeraju početak nastave

Vlast opet brzopleta i konfuzna: Kantoni pomjeraju početak nastave

Iako je u petak, nakon sastanka u Konjicu, izgledalo da je sve jasno oko početka nastave u Federaciji BiH, nije tako. Tada je rečeno da u Zeničko-dobojskom kantonu nastava počinje 1. septembra, ali juče je Krizni štab ZDK-a odlučio, pa i na osnovu zahtjeva sindikata, da će to biti sedmicu kasnije.

Legalizacija nastave

– Dva naša stava su ključna, da se maksimalno obezbijede sredstva za zaštitu zdravlja svih u nastavnom procesu, jer, zdravlje je najpreče i, drugo, da se radnopravni status ne može mijenjati. Mi ne možemo imati radno vrijeme više od osam sati. Nastavno osoblje bi se iscrpilo, jasan je Dževad Hadžić, prvi sindikalista ZDK-a u oblasti srednjeg i visokog obrazovanja.
A sindikalista Sumedin Kulović iz Tuzlanskog kantona juče oko podneva još nije znao ni za kakav će se model nastave u TK-u opredijeliti, a nije mogao ništa reći ni o tome da li će se škole uspjeti dezinfikovati, da li su spremna stručna uputstva za rad.
– Ništa mi to još nismo vidjeli, izričit je Kulović, napominjući da sindikat posebnu zaštitu traži za rizične skupine nastavnika i članove njihovih porodica.

Nadam se da, ako direktor škole kupi sve što treba putem fakture, zbog toga niko neće biti sankcionisan, kaže Sivro

To je i jedna od mjera koju je u nedjelju obznanio Savez samostalnih sindikata osnovnog obrazovanja FBiH, a Saudin Sivro, čelnik ovog sindikata u KS-u, objašnjava da se želi pokazati šta je njihov stav.
– Htjelo se nemoguće od nastavnika, da rade duple smjene. Umjesto 21 časa, radili bi 42. Ministar Krivić mi jutros kaže da je ovo što smo mi poslali u javnost pomoć i njemu, otkriva nam juče Sivro.
Nažalost, nama ministar nije odgovorio na pitanja. Sivro upozorava i na to da online nastava nije definisana u zakonu.
– Očekujem da će je Skupština KS-a legalizirati, govori Sivro, prema kojem bi pedagoški standardi morali biti prilagođeni situaciji, na način da se ono što nastavnik sada ne radi zakonskim rješenjem zamijeni poslovima koje radi.
Ističe, para za dezinfekciju mora biti.

Stižu prvačići

– A nadam se da, ako direktor škole kupi sve što treba putem fakture, zbog toga niko neće biti sankcionisan, kaže Sivro.
Pomoćnica ministra obrazovanja u Orašju nam je rekla da ona nema mandat da govori s novinarima, ministrica je bila stalno na sastanku, a u Brezi nam je jedna učiteljica rekla da svaki dan nešto mijenjaju: “Djeci ne mogu ništa reći, luda kuća”.
Aida Jerlagić, razrednica razredne nastave sarajevske OŠ “Hamdija Kreševljaković”, 1. septembra se upoznaje s prvačićima.
– Naravno da ima i neizvjesnosti, ali raduje me susret s djecom, kaže Jerlagić, koja nema dilema o tome kako će izgledati njen prvi dan u razredu sa 17 učenika.
– Podijelit ću ih u dvije grupe i prva će jedne sedmice ići u školu, a drugoj šaljem materijal, kako stoji u instrukciji. Sljedeće sedmice ćemo obrnuto, kaže Jerlagić, za koju je socijalna bliskost jako važna.
– Svima nam je nedostajala proteklih mjeseci, tvrdi Jerlagić.

Piše: Edina Kamenica, Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti