22.07.2024.
HomeNovostiZabrinjavajuće: Muškarac u Hong Kongu dva puta zaražen koronom u samo četiri...

Zabrinjavajuće: Muškarac u Hong Kongu dva puta zaražen koronom u samo četiri i po mjeseca

Naučnici u Hongkongu objavili su da su otkrili prvi slučaj ponovne infekcije Covid-19, dok stručnjaci naglašavaju da je suviše rano donositi zaključke o daljem razvoju pandemije na osnovu jednog slučaja.

Radi se o zdravom 33-godišnjem muškarcu koji je ponovo zaražen koronavirusom četiri i po mjeseca poslije prvog puta.

“Taj slučaj pokazuje da ponovna infekcija može da se dogodi samo nekoliko mjeseci poslije izlječenja od prve infekcije“, navelo je u saopštenju odjeljenje mikrobiologije Univerziteta Hongkong.

Prema naučnicima genetska analiza je pokazala da su ove dvije uzastopne infekcije istog pacijenta izazvane sa dva različita soja virusa SARS-CoV-2, koji izaziva Covid-19, prenosi Danas.

“Naši rezultati ukazuju da SARS-CoV-2 može da opstaje u stanovništvu kao što je slučaj sa drugim korona virusima koji izazivaju običnu prehladu, čak i kod pacijenata koji su stekli imunitet“, navode istražitelji sa ovog univerziteta.

Oni su ocijenili da pošto imunitet ne može dugo da traje poslije infekcije treba da se predvidi vakcinacija i za ljude koji su bili inficirani.

Pacijent, muškarac od 33 godine iz Hongkonga, bio je pozitivan na koronavirus prvi put 26. marta pošto je pokazivao simptome, kašalj, glavobolju, bol u grlu, temperaturu.

Poslije izlječenja bio je negativan na testu za koronavirus dva puta. Ali, 15. avgusta on je ponovo testiran pozitivno, međutim ovog puta nije imao nikakve simptome. Zaraza je otkrivena zbog obaveznog testa na aerodromu u Hongkongu kad se vratio iz Španije preko Velike Britanije.

„Malo je vjerovatno da kolektivni imunitet može da eliminiše ovaj virus, mada je moguće da naredne infekcije budu manje jake od prve, kao što je bio slučaj sa ovim pacijentom“, napisali su istraživači u studiji.

Pitanje imuniteta i Covida-19 obavijeno je mnogim neizvjesnostima, navodi agencija France press. Međutim stručnjaci upozoravaju da se kloni brzih zaključaka i da je teško donijeti definitivne zaključke na osnovu jednog slučaja.

– S obzirom na broj infekcija u svijetu jedan slučaj ponovne infekcije nije toliko iznenađenje, rekao je doktor Jeffrey Barrett iz Wellcome Sanger Instituta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti