27.05.2024.
HomeNovostiVlada TK smjenjuje direktora Mađunarodnog aerodroma Tuzla, on najavio tužbu

Vlada TK smjenjuje direktora Mađunarodnog aerodroma Tuzla, on najavio tužbu

Negativno poslovanje, nenamjensko trošenje sredstava i stranačko zapošljavanje u Mađunarodnom aerodromu Tuzla samo su dio razloga zašto je Vlada TK pokrenula smjenu Uprave ovog preduzeća, dok sa druge strane direktor Esed Mujačić tvrdi da je to sve opstrukcija njegovog rada.

Pokretanje procedura razrješenja trenutne uprave Međunarodnog aerodroma Tuzla uslijedilo je nakon što Vlada TK nije prihvatila Izvještaj o radu i poslovanju za 2020. godinu, a čemu je osnovni uzrok negativno poslovanje tog aerodroma tokom prošle godine u iznosu od 700.000 KM.

Vlada FBiH i Vlada TK na ime subvencija u 2020. godini odobrile su više od dva miliona KM Mađunarodnom aerodromu Tuzla, a bez tih sredstava bi ovaj negativan rezultat bio skoro tri miliona KM, što je jedna trećina ukupnih godišnjih prihoda ovog preduzeća (8,6 miliona KM), smatra resorni ministar.

“Drugi razlog za neprihvatanje izvještaja je nenamjensko trošenje namjenski dodijeljenih pola miliona KM, što može imati i obilježje krivičnog djela, s obzirom na to da nije postojala saglasnost za činjenje takvih aktivnosti. Nezavisni revizor na Izvještaj o poslovanju Mađunarodnog aerodroma Tuzla za 2020. nije dao pozitivno mišljenje te je navedeno da su primili više radnika u radni odnos suprotno zaključcima Vlade i Skupštine TK i bez neophodne saglasnosti resornog ministarstva”, rekao je Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Ministar je naglasio da je direktor povećao plate uposlenicima.

“Mujačić je izvršio korekciju koeficijenata, odnosno povećao plaće za oko 80% od ukupnog broja uposlenika. Ovim je povećao troškove plaća za oko 200.000 KM ili skoro 10% na godišnjem nivou. Zaključio je i predugovor godišnje vrijednosti od više od pola miliona KM bez saglasnosti i znanja Nadzornog odbora, resornog ministarstva i Vlade”, kazao je Bešić.

Esed Mujačić pojašnjava da je neophodan kadar preko projekta zaposlen preko biroa te da je za nužni kadar, nakon upozorenja od stručnjaka za sigurnost letenja, slao nekoliko puta dopise Vladi i nije dobio odgovor.

“Meni smjena nije problem, ali interes preduzeća je broj jedan”, rekao je Mujačić te najavio tužbu protiv Vlade TK, jer smatra da ga smjenjuju bez razloga.

Mujačić je već jednom dobio spor zbog smjene i odštetu od 100.000 KM, od čega je naplatio trećinu te je vraćen na posao.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti