SIPA sa KCUS-a izuzima dokumentaciju osoba koje su se liječile od koronavirusa

0

Pripadnici SIPA-e završavaju izuzimanje obimne dokumentacije iz Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (KCUS), ali će ove aktivosti nastaviti tokom sutrašnjeg dana, potvrđeno je za N1.

Kako saznajemo, SIPA je izuzimala dokumentaciju pojedinih pacijenata koji su preminuli ili su se liječili od zaraze koronavirusom.

Također, izuzeti su i dokumenti koji se odnosi na pravilnike i ostale akte Kliničkog centra.

Pretresi povezani sa predmetima formiranim od ranije

N1 saznaje kako su ove aktivnosti povezane sa predmetom koje je ranije formiralo Tužilaštvo KS na osnovu pisma anesteziologa KCUS-a, ali i prijava nakon dva smrtna slučaja tokom liječenja u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsjetimo, anesteziolozi sa KCUS-a su u pismu upozoroili kako se respiratori Srebrene maline ne bi smjeli koristiti u liječenju pacijenata, jer mogu biti kobni za njih.

Izetbegović tvrdila da respiratori nisu nikoga ubili

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a tvrdila je kako ti respiratori nikoga nisu ubili, te da su imali potrebna odobrenja za korištenje.

Podsjetimo i to da je danas započeo izuzimanje dokumentacije na KCUS-u te su pretresi vršeni pod nadzorom Tužilaštva KS. Između ostalog, rečeno je da su pretresi vršeni zbog više krivičnih djela poput zdravlja uposlenika, nesavjesnog liječenja i zloupotrebe položaja.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here